Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / TOGG T10X: smart device op wielen uit Turkije

Geschreven door Frédéric Kevers op 17-03-2023

De nieuwe Turkse constructeur TOGG gaat de pre-orders openen voor zijn eerste model. De TOGG T10X is een elektrische SUV, maar wordt voorgesteld als een 'smart device' vanwege zijn... geavanceerde connectiviteit.

De nieuwe nationale constructeur TOGG, opgericht op initiatief van de Turkse president Erdogan, gaat vanaf maart 2023 de pre-orders openstellen voor zijn eerste model, de elektrische SUV TOGG T10X. Het is een zeer geconnecteerd model, waardoor het merk niet aarzelt om het te omschrijven als een 'smart device', zoals je een smartphone ook zou categoriseren. De TOGG T10X zou ook naar Europa worden uitgevoerd vanaf 2024.

Tot 500 km autonomie

De TOGG T10X is een rechtstreekse concurrent van de Tesla Model Y en de Volkswagen ID.4 en komt in twee varianten op de markt, de V1 en V2. Beide maken gebruik van een 218 pk sterke elektromotor op de achteras. De TOGG T10X V1 krijgt een batterij van 52,4 kWh voor een autonomie van 314 km, terwijl de V2 geniet van een groter batterijpakket van 88,5 kWh, die hem een WLTP-actieradius schenkt van 523 km.

Er zou ook nog een variant met twee motoren en vierwielaandrijving op de planning staan. Aan een snellader duurt het 30 minuten om van 20 tot 80% bij te laden.

Selfies tijdens het rijden

Hoewel de TOGG T10X aan de buitenkant erg sober getekend is, onderscheidt deze geconnecteerde SUV zich wel met zijn interieur. Het dashboard krijgt een tellerscherm van 12 duim en een groot infotainmentsysteem van 29 duim, dat het midden houdt tussen dat van de Honda e en de Hyperscreen van de Mercedes EQS.

Maar de Turkse noviteit kan zich echt onderscheiden als smart device dankzij de aanwezigheid van een camera met spraakbediening, waarmee inzittenden selfies kunnen maken en ze kunnen delen via sociale media. Ook de bestuurder kan dus een foto van zichzelf maken zonder zijn handen van het stuur te halen.

TOGG heeft daarnaast niet beknibbeld op de rijhulpsystemen en geeft de T10X naast een adaptieve cruise control ook nog een 'spitsuurfunctie', waarmee de auto tot 15 km/u zo goed als zelfstandig kan rijden in de file.

Togg Full Screen

Loterij

Ook de manier van aanschaffen krijgt een moderne aanpak, want TOGG geeft aan dat de eerste exemplaren van de T10X al vooraf besteld kunnen worden via een specifieke app. Daarbij zal de constructeur een loting houden als het aantal bestellingen hoger is dan wat men in eerste instantie kan bouwen. De auto wordt thuis geleverd bij de klanten, die hun wagen vanaf april zouden ontvangen.

Prijs en levering

TOGG schat in dat er 20.000 exemplaren van de elektrische SUV T10X gebouwd zullen worden in 2023. Maar de Turkse constructeur mikt op een totaal volume van maar liefst 1 miljoen wagens tegen 2030, met 5 modellen die het gamma op termijn moeten vertegenwoordigen.

De fabriek ligt vlak bij Istanbul en zal zowel voor de Turkse markt als voor de export produceren, te beginnen voor Duitsland, waar TOGG al een lokaal filiaal heeft opgericht. De TOGG T10X V1 krijgt een prijs van 953.000 Turkse lira, ofwel ongeveer 47.500 euro. Een prijs die hem lijnrecht tegenover de Tesla Model Y en Volkswagen ID.4 plaatst.

Bron: Automotive News Europe

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten