Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Xiaomi SU7 is een rijdende smartphone, inclusief gezichtsherkenning

Geschreven door Frédéric Kevers op 16-11-2023

Bij Apple praten ze er al jaren over, maar concurrent Xiaomi voegt de daad bij het woord: de Chinese smartphonespecialist komt met een elektrische auto.

Aangezien software steeds belangrijker wordt bij de ontwikkeling van hedendaagse auto's, is het maar logisch dat de invloed van techbedrijven verder toeneemt. Apple denkt al jaren aan een elektrische auto die autonoom kan rijden, maar lijkt die plannen niet te concretiseren. Met zijn Android Automotive-technologie speelt concurrent Google inmiddels een steeds grotere rol in de autowereld. 

Huawei en Sony gaan een stukje verder, want ze hebben een samenwerkingsakkoord afgesloten met respectievelijk Seres en Honda om samen auto's te ontwikkelen. Maar ze worden ingehaald door Xiaomi: met deze SU7 brengt de smartphonespecialist binnenkort zijn eigen auto op de markt. Daarvoor werken ze samen met de Chinese autobouwer BAIC, die de productie voor zijn rekening zal nemen.

2024 Xiaomi SU7

Specificaties Xiaomi SU7

In profiel doet het lijnenspel wat aan dat van een Porsche Taycan denken. En ook de afmetingen zijn vergelijkbaar, want met een lengte van 4,97 meter is de Xiaomi SU7 ongeveer even groot (al is hij wel iets hoger en wat smaller). Het is evenmin een vijfdeurs, het is een klassieke kofferklep die je toegang verschaft tot het bagagecompartiment. Om de stabiliteit bij hogere snelheden te garanderen, zet Xiaomi een actieve spoiler op de kont van de SU7. Inderdaad, net zoals Porsche.

De Xiaomi SU7 is best een snelle jongen. De 1,9 ton wegende basisversie houdt het bij een elektromotor op de achteras, goed voor 299 pk. De Max gedoopte topversie gebruikt twee motoren (299 pk voor- en 374 pk achteraan), samen goed voor een systeemvermogen van 673 pk en voor een gewichtstoename tot 2.205 kilogram. Maar dat houdt de SU7 Max niet tegen om een topsnelheid van 265 km/u te halen.

2024 Xiaomi SU7

Xiaomi HyperOS

Natuurlijk probeert de Chinese smartphonespecialist het verschil te maken met zijn technologie. De elektrische auto gebruikt een eigen besturingssysteem dat Xiaomi HyperOS heet en over een heleboel slimme toepassingen beschikt. Zo heb je geen sleutel nodig om de SU7 te ontgrendelen, want Xiaomi gebruikt in de B-stijlen ondergebrachte camera's met gezichtsherkenning. Bovenaan de voorruit staat een lidarmodule die de autonome rijfunctionaliteiten ondersteunt.

In de loop van december 2023 start BAIC met de productie van de Xiaomi SU7, de eerste leveringen zijn gepland voor februari 2024. Aanvankelijk wordt enkel de Chinese markt bedient, maar het is niet ondenkbaar dat deze elektrische auto ook naar Europa komt. Bij een abonnement van Mobile Vikings, bijvoorbeeld.

 

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten