Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Zeekr 001: elektrische shooting brake van Geely

Geschreven door Yeelen Möller op 16-04-2021

Geely lanceert een nieuw premium elektrisch merk in de vorm van Zeekr, dat net zijn eerste model heeft gepresenteerd. De Zeekr 001 is een shooting brake-achtige EV met een rijbereik van 700 km.

Kort na zijn aankondiging door moederbedrijf Geely, presenteert het nieuwe premium-EV-merk Zeekr zijn eerste model: de Zeekr 001. Het is een grote 'shooting brake' geworden van 4,97 meter lang, net geen 2 meter breed en 1,56 meter hoog, met een erg lange wielbasis van 3 meter. Daarmee haalt de Zeekr 001 een kofferruimte van maximaal 2.144 liter! Verder haalt het design duidelijk zijn inspiratie bij zustermerk Lynk & Co.

700 km

Maar interessanter aan een elektrische wagen is natuurlijk zijn aandrijfgeheel. De Zeekr 001 vertrouwt op twee elektromotoren met een samengeteld piekvermogen van 400 kW (544 pk) en 700 Nm, voldoende om de grote break in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u te laten sprinten. De topsnelheid is "meer dan" 200 km/u. Zeekr heeft het ook over de remkracht van de 001, met een afstand van 34 meter om tot stilstand te komen van 100 km/u.

De elektromotoren worden gevoed door een batterijpakket dat in twee formaten kan worden besteld: 86 kWh of 100 kWh. Daarbij geeft Zeekr niet mee of het om netto- of brutocapaciteit gaat. De Zeekr 001 zou met het grootste pakket een autonomie van 700 km halen, al is dit volgens de gunstigere NEDC-norm. In realiteit gokken we eerder op 500 km. Het maximale snellaadvermogen is wel indrukwekkend: tot 360 kW, waarmee de Zeekr 001 120 km kan bijladen op 5 minuten tijd.

Gezichtsherkenning

Verder belooft Zeekr een rijgedrag dat zowel dynamisch als comfortabel kan zijn dankzij de instelbare luchtvering, die tot 9 centimeter extra bodemvrijheid kan geven. De frameloze deuren gaan automatisch open wanneer de bestuurder en passagiers worden gedetecteerd, terwijl er de Zeekr 001 ook gezichtsherkenning toepast op de bestuurder om zijn of haar favoriete instellingen automatisch klaar te zetten. 

Naast een automerk wil Zeekr ook een energieleverancier worden, met plannen om een laadnetwerk op te stellen over heel China met supersnelladers van 360 kW. China is dan ook de eerste markt voor de Zeekr 001, waar hij in oktober 2021 op de markt komt, maar Zeekr plant een wereldwijde uitbreiding vanaf 2022. 

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten