Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Terug naar de toekomst met de Opel Tech-1 uit 1981

Geschreven door Klaas Janssens op 21-04-2022

AutoGids gaat terug naar de toekomst. Een duik in de archieven levert deze uit 1981 stammende Opel Tech-1 op. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

Met de in 1981 op de IAA van Frankfurt voorgestelde Opel Tech-1 Concept presenteerde de Duitse GM-dochter zich als aerodynamicaspecialist. Het koetswerk van dit studiemodel pronkte immers met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,235, destijds goed voor een wereldrecord. Een lage Cx-waarde speelde een belangrijke rol in de optimalisatie van het brandstofverbruik.

LEES OOK AutoGids' Terug naar de Toekomst - modeloverzicht van A tot Z

De op de technische fundamenten van de Opel Kadett D bouwende Tech-1 combineerde spitse, grotendeels toegewerkte frontpartij met verzonken deurhendels en in de achterzijde geïntegreerde lichtblokken. Op zoek naar een zo egaal mogelijke koetswerkoppervlak vormde de voorruit van de Opel Tech-A Concept een glazen geheel met het zij- en de achterruit, de B- en de C-stijlen, en het dak. Om de luchtweerstand verder te verfijnen, spendeerde dit studiemodel van Opel uren in de windtunnel.

1981 Opel Tech-1 Concept

Opel Omega

Opel wilde geen toegevingen doen op het vlak van comfort en gebruiksgemak. De Tech-1 telde vier deuren en kwam met een zowel ruim als geriefelijk interieur. Dankzij het panoramadak baadde de inzittenden in het licht. Voor de bediening van de verschillende boordfuncties werden elektronische toetsen gebruikt, terwijl het instrumentenpaneel volledig digitaal was. Let ook op de vormgeving van de voorzetels met geïntegreerde comfortbediening.

De door Erhard Schnell ontworpen Tech-1 Concept zou uiteindelijk als basis dienen voor de Opel Omega A, die in 1986 op het toneel verscheen. 

1981 Opel Tech-1 Concept

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten