Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / 75 jaar 2CV: dit zijn de favoriete modellen van Citroën zelf

Geschreven door Klaas Janssens op 25-09-2023

Om de 75ste verjaardag van de Citroën 2CV te vieren, heeft de Franse constructeur acht iconische modellen uit het Conservatoroire CItroën in de spotlights gezet. Wat is jouw favoriet?

Op 7 oktober 2023 zal het 75 jaar geleden zijn dat de Citroën 2CV zijn publieksdebuut beleefde op het Autosalon van Parijs. Maar voor de oorsprong van het iconische model, dat ontworpen werd in de Rue du Théatre, moeten we veel verder terug in de tijd. Naar halverwege de jaren dertig, naar het zogeheten TPV-project - kort voor Toute Petite Voiture.

De Toute Petite Voiture moest een zuinige en veelzijdige auto worden die toegankelijk was voor de arbeidersklasse. In 1937 zag het eerste rijklare prototype van het TPV-project het daglicht. Die oer-2CV hield het bij een koplamp (de toen geldende wetgeving vereiste er geen twee) en zette nauwelijks 370 kilogram op de weegschaal, maar kon wel vier personen en 50 kg bagage vervoeren met een maximumsnelheid van 50 km/u.

Citroën zou de 2CV reeds voorstellen in 1939, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zette een dikke streep door die plannen. De reeds geproduceerde modellen werden vernietigd. Vier exemplaren ontsnapten de dans en werden al werden in het geheim verstopt in het testcentrum in La Ferté-Vidame. Tien jaar later, in juli 1949, zou de 2CV dan toch in productie gaan. Het laatste en 5.114.969ste exemplaar rolde pas op 27 juli 1990 van de band in de fabriek in Mangualde (Portugal).

Top 8 - Citroën 2CV

Om de 75ste verjaardag van de Citroën 2CV te vieren, plukte de Franse constructeur 8 legendarische modellen uit het Conservatoroire CItroën.

Citroën 2CV A

Een van de 250 prototypes die in 1939 gebouwd werden voor het Autosalon van Frankrijk, dat afgelast zou worden na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een van de vier overgebleven exemplaren van de 2CV in het  Conservatoire Citroën. 

Citroën 2CV 75

Citroën 2CV A "Saloon"

Deze Citroën 2CV uit 1950 is identiek aan het exemplaar dat Pierre Boulanger onthuldde bij de opening van de Autosalon van Parijs in 1948.

Citroën 2CV 75

Citroën 2CV A "UK"

Deze Citroën 2CV uit 1963 is gebouwd in het Britse Slough en combineert een kofferbak van plaatstaal en openslaande zijruiten.

Citroën 2CV 75

Citroën 2CV "AZU" Fourgonnette

Deze bestelwagenversie van de Citroën 2CV werd gemaakt van 1954 tot 1978. Het aangepaste koetswerk van de Fourgonnette is de stamvader van de Berlingo en profiteert van een groter laadvermogen en een handigere toegang tot de koffer middels een dubbele achterdeur.

Citroën 2CV 75

Citroën 2CV 4x4 "Sahara"

Off-roadversie van de Citroën 2CV met twee motoren en vierwielaandrijving, waardoor hellingen met een stijgingspercentage tot 40% beklommen konden worden.

Citroën 2CV 75

Citroën 2CV "Spot"

Een speciale serie van 1.800 exemplaren met een tweekleurig koetswerk en tweekleurig interieur, ontworpen door Serge Gevin.

Citroën 2CV 75

Citroën 2CV 6 "Spécial"

Deze uit 1988 stammende Citroën 2CV is een van de laatste exemplaren die geproduceerd werd in de fabriek in Levallois.

Citroën 2CV 75

Citroën 2CV "Hermès"

Door modehuis Hermès aangeklede feesteditie uit 2008 waarmee Citroën de 60ste verjaardag van de 2CV vierde.

Citroën 2CV 75

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten