Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Back to the future met de Mazda Furai uit 2008

Geschreven door Klaas Janssens op 12-08-2021

AutoGids gaat back to the future. Een duik in de archieven levert deze Mazda Furai op, in 2008 gepresenteerd op de NAIAS van Detroit. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

Mazda staat nog altijd synoniem voor wankelmotoren, maar op een moderne toepassing - al dan niet als range extender voor een elektrische aandrijving - wachten we al een hele tijd. Nu weet de Japanse constructeur wel regelmatig een manier te vinden om zijn heritage op een aantrekkelijke manier in de kijker te zetten. Zoals in 2008 op het AutoSalon van Detroit, met deze door de Nederlander Laurens van den Acker vormgegeven Mazda Furai.

>> AutoGids' Back to the Future - modeloverzicht van A tot Z

Net zoals de andere conceptcars die de Japanse constructeur bundelde onder de paraplu "Nagare" (de Belichaming van Beweging) werd het spectaculaire lijnenspel van de Mazda Furai geïnspireerd door de wind. Het koetswerk is minder dan 1 meter hoog en meer dan 2 meter breed, afmetingen die gedicteerd werden door de technische basis waarop deze supersportwagen rust. De Mazda Furai bouwt immers op de uit koolstofvezel opgetrokken monocoque van de Courage C65, de LMP2-racer waarmee Mazdaspeed in 2005 en 2006 deelnam aan de American Le Mans Series.

2008 Mazda Furai

Wankelmotor

Centraal achterin de Mazda Furai ligt de R20B, een wankelmotor met drie rotoren die goed is voor een vermogen van 450 pk. Samen met brandstofpartner BP experimenteerde de Japanners met verschillende samenstellingen die benzine mengen met ethanol, op zoek naar de ideale mix tussen hoogwaardige prestaties en ecologisch welzijn.

Het koetswerk komt met compacte cameraspiegels en vlinderdeuren, die toegang bieden tot een nauw interieur dat twee plaatsen telt. Van een klassiek dashboard is geen sprake, de Mazda Furai bundelt de belangrijkste bedieningsorganen en essentiële data op het stuur. De matte outfit van de Japanse supersportwagen draagt oranje designaccenten die verwijzen naar de 787B, de sportproto waarmee Mazda de 24 Uur van Le Mans winnend afsloot in 1991.

2008 Mazda Furai

 

 

 

 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten