Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Terug naar de toekomst met de Ford Airstream Concept uit 2007

Geschreven door Kevin Kersemans op 04-05-2023

AutoGids gaat terug naar de toekomst. Een duik in de archieven levert deze Ford Airstream Concept uit 2007 op. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

De naam Airstream ken je wellicht van de iconische en volledig van aluminium vervaardigde Amerikaanse caravans. In januari 2007 onthulde Ford op het salon van Detroit een conceptcar met dezelfde naam. Het ging om een compacte cross-over waarvan het design dan ook duidelijk geïnspireerd was op dat van de Amerikaanse fabrikant van recreational vehicles.

Maar volgens Ford hadden de designers ook inspiratie geput uit Stanley Kubricks sixties cultfilm 2001: a space odyssey. De Ford Airstream Concept moest dan ook het gevoel van optimisme en avontuur dat in de Amerikaanse lucht- en ruimtevaart overheerste in de jaren 60, vertalen in een futuristische cross-over.

LEES OOK AutoGids Terug naar de Toekomst - overzicht van A tot Z

Op waterstof

Anders dan de caravans waar hij naar was vernoemd, was het koetswerk van de Ford Airstream echter niet van aluminium, maar gewoon van staal. Er werd echter een speciale lak gebruikt om een aluminiumlook te creëren, terwijl zelfs nepklinknagels werden gebruikt als eerbetoon aan Airstream, dat toen pas zijn 75e verjaardag had gevierd. 

De Ford Airstream Concept was echter ook bijzonder door zijn aandrijving, want hij was uitgerust met een brandstofcel op waterstof die stroom produceerde om een elektromotor te voeden via een lithium-ionbatterij die ook kon worden opgeladen aan een stopcontact. Vandaag zou hij dus weer helemaal trendy zijn. 

Futuristisch vanbuiten én vanbinnen

De Ford Airstream Concept werd gekenmerkt door asymmetrische deuren: aan de passagierskant scharniert zowat de hele flank open om de toegang te vergemakkelijken. Achteraan was een driedelige klep voorzien. Maar ook aan het interieur werd de nodige aandacht besteed. Het omvatte een zwevend instrumentenpaneel en aanraakgevoelige bedieningen. De voorste passagier kon tijdens het rijden een dvd bekijken op het centrale scherm, terwijl de bestuurder op datzelfde scherm enkel rijgerelateerde info kon zien. Allemaal erg mainstream anno 2023, maar begin 2007 nog best vernieuwend.

De voorstoelen konden worden gedraaid als echte captains chairs om wat te kunnen socializen terwijl de auto stilstaat. De achterpassagiers konden relaxen in een echte loungezetel terwijl ze een 360-gradenscherm konden gebruiken voor entertainment en games. Het scherm kon echter ook de functie van een lavalamp of een virtueel kampvuur vervullen. In ieder geval ziet de Ford Airstream Concept er vandaag nog altijd futuristisch uit.

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten