Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Terug naar de toekomst met de Lincoln Futura uit 1955

Geschreven door Kevin Kersemans op 13-07-2023

AutoGids gaat back to the future. Een duik in de archieven levert deze uit 1955 stammende Lincoln Futura op. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

In 1955 stelde Lincoln, de Amerikaanse luxedochter van Ford, op het salon van Chicago de Futura voor, een coupé die er zoals de naam al aangeeft, behoorlijk futuristisch uitzag. De auto was getekend door toenmalig Ford-designers Bill Schmidt, die naar verluidt op het idee voor het ontwerp kwam toen hij tijdens het duiken een haai ontmoette. Vandaar de uitgesproken vinnen en de V-vormige achterpartij.

Maar de Futura, die in Italië werd gebouwd door Ghia, viel vooral op met de constructie van zijn dak, dat in feite niet meer was dan twee 'bulten' in doorzichtig plastic boven de zitplaatsen, die gedeeltelijk naar boven konden scharnieren om het instappen te vergemakkelijken. Maar ook de snuit was bijzonder, met koplampen die ver uit elkaar staan en diep verzonken liggen in de spatborden. Ook het brede radiatorrooster verwijst met wat goeie wil naar een haai.

LEES OOK AutoGids' Terug naar de Toekomst - modeloverzicht van A tot Z

Rijdende conceptcar en filmster

Anders dan veel pure showcars kon de Lincoln Futura echt rijden. Hij rustte op een bestaand, maar aangepast onderstel van het merk en werd aangedreven door een 6,0 liter grote V8, gekoppeld aan een drietrapsautomaat. Oorspronkelijk was de Futura parelmoer wit, maar later werd zijn koetswerk herspoten in het rood. De opvallende auto leidde niet rechtstreeks tot een productiewagen, maar diende wel als inspiratie voor latere modellen.

Interessanter is echter dat de Lincoln Futura gebruikt werd in verschillende televisieseries en films, zoals It started with a kiss, met Debbie Reynolds en Glenn Ford (what's in a name...). Maar je kent de Lincoln Futura misschien nog het best in een andere gedaante, want halverwege de jaren 60 werd hij omgebouwd tot de oorspronkelijke Batmobile in de eerste Batman-film en -televisiereeks. Voor die gelegenheid werden ook verschillende replica's gebouwd op basis van een Ford Galaxie of Thunderbird. De Futura heeft dus nog gediend om het gespuis van Gotham City te bestrijden!

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten