Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Terug naar de toekomst met de Plymouth Prowler uit 1993

Geschreven door Frédéric Kevers op 01-12-2022

AutoGids gaat terug naar de toekomst. Een duik in de archieven levert deze Plymouth Prowler uit 1993 op. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

De jaren negentig waren een gouden tijdperk voor de ontwerpers van de Chrysler Group, met een groot aantal conceptcars, de een nog gekker dan de ander. In hun verlangen naar vrijheid - of waanzin? - liet het management van de groep sommige zelfs van concept naar realiteit gaan. Dit was het geval voor de Dodge Viper, de Chrysler PT Cruiser en de fameuze Plymouth Prowler. Geboren als concept in 1993, was hij bedoeld als een moderne en compromisloze interpretatie van de beroemde hot rods die zo geliefd zijn bij de Amerikanen. Een compromisloze, of bijna compromisloze, extravaganza.

Met zijn gestroomlijnde carrosserie, zijn open voorwielen met alleen een spatbord, zijn prominente achtervleugels en zijn minimalistische achtersteven, ontbrak het deze roadster met zijn "chopped" voorruit niet aan allure, zeker niet in een paarse kleur met diepgouden accenten. En wat dacht je van de voorkant met zijn driehoekige grille die de rondingen van de smalle neus volgt? Onder de motorkap zat geen V8, maar een 3.5 V6 uit het motorgamma van Chrysler.

Plymouth Prowler

Maar het gekste van deze conceptcar is dat hij in serieproductie ging en verkocht werd van 1997 tot 2002. De V6 ontwikkelde aanvankelijk 217 pk en werd vanaf het modeljaar 1999 opgevoerd tot 257 pk. Niet genoeg om er een musclecar of hotrod van te maken vanwege de zeer ouderwetse en zeer Amerikaanse automatische versnellingsbak met slechts 4 versnellingen. Bovendien hebben de enorme 20-inch achterwielen met 295/40 R20-banden de burnouts niet vergemakkelijkt. Aan de andere kant vormden ze een opvallend contrast met de 225/45 R17-wielen aan de voorkant, waardoor de remschijven aan de voorkant kleiner waren dan aan de achterkant!

Plymouth Prowler

Een grappig detail is dat Plymouth dacht aan klanten die een lange periode wilden reizen zonder compromissen te moeten maken, door een aanhangwagen aan te bieden die een rechtstreekse kopie was van de achterkant van de auto, zij het met een redelijkere diameter van de velgen. Een bizarre keuze die vandaag onmogelijk lijkt geworden. En hij was zelfs betaalbaar, want de vanafprijs in 1997 was slechts 38.300 dollar. In totaal zijn er bijna 12.000 stuks geproduceerd.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten