Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Terug naar de toekomst met de Porsche Tapiro Concept uit 1970

Geschreven door Frédéric Kevers op 01-06-2023

AutoGids gaat terug naar de toekomst. Een duik in de archieven levert deze door Italdesign vormgegeven Porsche Tapiro Concept uit 1970 op. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

De in 1970 op het Autosalon van Turijn geprenteerde Porsche Tapiro was een creatie van toenmalig Italdesign-grootmeester Giorgetto Giugiaro, die deze conceptcar baseerde op de Porsche 914/6. De technische basis bleef behouden, inclusief de midscheeps gemonteerde zespitter. Het 2,4 liter-blok werd voor de gelegenheid onder handen genomen door de Italiaanse tuner Bonomelli, waardoor het vermogen van de boxermotor naar 220 pk klom.

OVERZICHT AutoGids' Terug naar de Toekomst van A tot Z

De Porsche Tapiro kreeg een wigvormig koetswerk dat royale glasoppervlakken combineerde met vier vlinderdeuren. De voorste portieren verschaften je toegang tot de cockpit, via de achterste exemplaren kon je aan de bagageruimte. Het lijnenspel van de Tapiro (*) was geïnspireerd door dat van de De Tomaso Mangusta, de Italiaanse sportwagen die Giugiaro in 1967 ontworpen had. Zoek niet naar een Porsche-logo, want dat werd vervangen door een embleem van Italdesign.

1970 Porsche Tapiro by Italdesign

Verloren in een brand?

Italdesign zegende het interieur van de Porsche Tapiro met een luxueuze make-over die een wulps design combineerde met elegante materialen. Een opvallend designdetail was de  snelheidsmeter, die Giugiaro naar het midden van het dashboard verplaatste. Na een glorieuze ronde langs de belangrijkste autobeurzen van de wereld werd de Tapiro gekocht door een Spaanse industrieel.

Niet als belegging, zoals dat vandaag het geval zou zijn. Want hij zou de Porsche Tapiro inzetten voor zijn dagelijkse verplaatsingen, toch tot een brand de garage en de Giugiaro-creatie verwoestte. Het overgebleven karkas werd gerecupereerd en valt momenteel te bewonderen in het Museum van Italdesign.

(*) Tapiro is Italiaans voor Tapir, een dier dat net zoals bijvoorbeeld de neushoorn behoort tot de familie van de onevenhoevigen en dat lijkt op de kruising van een olifant met een varken.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten