Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

prototype / Toont de BMW iVision Dee al wat van de nieuwe 3 Reeks?

Geschreven door Olivier Duquesne op 05-01-2023

Op de CES-technologiebeurs in Las Vegas onthulde BMW een berline met nieuwe digitale functies. De iVision Dee (Digital Emotional Experience) toont systemen die gepland zijn voor 2025.

De BMW iVision Dee is een veelzijdig concept. Hij toont niet alleen de stijlrichting van de Beierse autofabrikant voor toekomstige modellen – met een herinterpretatie van het radiatorrooster, de dubbele ronde koplampen en de Hofmeisterknik – hij presenteert ook, en vooral, de digitale technologieën die vanaf 2025 in nieuwe BMW’s zullen worden ingevoerd.

Het koetswerk van de BMW iVision Dee Concept, die onthuld werd op de CES-technologiebeurs in Las Vegas, kan als een kameleon van kleur kan veranderen. Door middel van een ePaper-folie kon de carrosserie worden opgedeeld in 240 E Ink-segmenten, die elk afzonderlijk worden aangestuurd om een van de 32 beschikbare kleuren weer te geven. Een idee dat al in 2022 op de CES werd gepresenteerd met de iX Flow Concept, en nog werd verbeterd.

Head-updisplay en alternatieve realiteit

De innovatie die het snelst in toekomstige BMW Neue Klasse-modellen zal verschijnen, is het nieuwe head-updisplay. Dat kan informatie weergeven over de hele breedte van de voorruit. Het wordt bovendien gecombineerd met de BMW Mixed Reality Slider. Met behulp van sensoren op het dashboard kan de bestuurder de ‘densiteit’ aanpassen van de digitale inhoud die hij of zij op de voorruit geprojecteerd wil zien.

De selectie in vijf stappen begint met 'ouderwets' analoog en gaat verder met rij-informatie over content van communicatiesystemen en augmented reality-projectie tot een echte virtuele wereld. Die zou "geleidelijk de werkelijkheid kunnen vervagen". We veronderstellen dat dat alleen het geval zal zijn in de autonome rijmodus

Externe communicatie

De auto kan ook een dialoog aangaan met zijn gebruikers en de mensen in zijn onmiddellijke omgeving. De BMW iVision Dee combineert bijvoorbeeld grafische elementen, licht- en geluidseffecten om boodschappen of emoties uit te drukken. Zo kunnen de koplampen en de grille samen op een gemeenschappelijk oppervlak een "phygital" (fysiek-digitaal) icoon vormen. Hierdoor kan het voertuig verschillende gezichtsuitdrukkingen produceren.

Bovendien kan de BMW i Vision Dee een beeld van de avatar van de bestuurder op de zijruit projecteren.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten