Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / EV: Ontmoeting ACEA en de Chinese minister van Handel

Geschreven door Thibault Jacques op 09-04-2024

De Chinese minister van Handel is bezig aan een rondreis door Europa. Zijn missie: ontkrachten dat de Chinese bouwers van EV’s afhangen van staatssteun. In dat kader ontmoette hij ook Luca de Meo, voorzitter van de ACEA.

Wang Wentao, de Chinese minister van Handel, begon zijn rondreis door Europa door het succes te verklaren achter de Chinese elektrische auto. Hij weerlegde daarbij de aantijging dat dat het gevolg zou zijn van overheidssteun. Dat Chinese autobouwers zo competitief zijn, is volgens Wentao “eerder te danken aan een voortdurende innovatie, een perfect draaiend productie- en toelevercircuit en de zeer competitieve thuismarkt”.  

De Chinese minister van Handel bracht die boodschap naar aanleiding van een rondetafelgesprek in Parijs op zondag 7 april. Naast Wentao namen daaraan vertegenwoordigers van tien grote Chinese bedrijven uit de sector van de elektrische auto deel, zoals BYD, batterijgigant CATL en Geely. Die bedrijven wilden zo hun naam zuiveren en aantonen dat ze helemaal geen subsidievoordeel hebben genoten ten opzichte van andere constructeurs.

Ter herinnering: sinds september 2023 loopt er een onderzoek op last van de Europese Commissie naar de Chinese overheidssteun voor elektrische auto’s. Dat onderzoek zou in november 2024 afgerond moeten worden. Op grond van de resultaten daarvan zou de EV eventueel een invoerheffing kunnen instellen voor Chinese auto’s.

LEES OOK: Onze eerste test van de BYD Seal U

Ontmoeting met de Meo

De Chinese delegatie ontmoette op maandag 8 april ook Luca de Meo, CEO van Renault en voorzitter van de Europese vereniging van autobouwers ACEA. Volgens welingelichte bronnen zou de Meo tijdens die meeting aangestuurd hebben op een nauwere samenwerking tussen China en Europa, onder meer voor de ontwikkeling van nieuwe batterijen. Officieel onthoudt zowel China als de ACEA zich voorlopig echter van commentaar.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten