Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Zeekr komt met radicale concurrent voor de Model S Plaid en de Taycan Turbo S (UPDATE)

Geschreven door Frédéric Kevers op 06-09-2023

Het Chinese Zeekr komt niet naar Europa om de hoop te vergroten. Met de radicale FR-versie van de 001 richten ze hun pijlen op de snelste elektrische auto's die momenteel beschikbaar zijn: de Porsche Taycan Turbo S en de Tesla Model S Plaid.

UPDATE Inmiddels zijn ook de specs van de Zeekr 001 bekend: ze zijn aangevuld onderaan het artikel.

Zeekr is een Chinese constructeur die deel uitmaakt van de Geely-groep, waartoe ook Lotus, Lynk & Co, Polestar en Volvo behoren. Ze komen naar Europa en doen dat met twee modellen - al wordt het Europese gamma snel 5 EV's sterk. Enerzijds heb je de compacte Zeekr X, een compacte crossover die nauw verwant is met de nieuwe Volvo EX30. Anderzijds heb je de Zeekr 001, een bijna 5 meter lange en elektrische aangedreven shooting brake waarvan de AWD Performance-topversie goed is voor 544 pk en 686 Nm.

LEES OOK Reeds getest: Zeekr 001 AWD Performance!

Maar er zit nog rek op de formule, want met de op stapel staande FR-variant van die Zeekr 001 loert er een nog snellere versie om de hoek. Een directe concurrent voor de Porsche Taycan Turbo S en de Tesla Model S Plaid, zeg maar. 

Zeekr 001

4 elektromotoren en 1.265 pk

De elektrische aandrijflijn van de Zeekr 001 FR telt niet twee, niet drie, maar liefst vier elektromotoren. Het systeemvermogen bedraagt 1.265 pk, terwijl het maximumkoppel piekt op 1.280 Nm. Die power heb je wel maar 10 seconden tot je beschikking en enkel als de batterijen over meer dan 50% van hun capaciteit overhouden. Maar gedurende die 10 seconden is de Zeekr 001 FR wel tot fantastische dingen in staat, want dan vraagt de sprint van 0 naar 100 km/u slechts 2,1 seconden en bedraagt de topsnelheid 280 km/u. 

Om die extreme prestaties mogelijk te maken, krijgt de Zeekr 001 FR speciale koeltechnologie en in koolstofvezel verpakte elektromotoren achteraan. Het batterijpakket heeft een capaciteit van 100 kW en zou slechts een kwartiertje nodig hebben om bij te laden tot 80%. Over het rijbereik wordt met een woord gerept, wellicht omdat die actieradius extreem afhankelijk is van de manier waarop je met deze FR onderweg bent.

2023 Zeekr 001 FR

1,4 G en 360°

De Zeekr 001 FR is niet alleen razendsnel wanneer de lichten op groen springen, maar staat ook zijn mannetje bij het betere bochtenwerk. Volgens de Chinese constructeur kan hun elektrische auto zijdelingse krachten tot 1,4 G aan. De ingenieurs houden ook een leuk geintje achter de hand, want je kan de wielen aan de ene zijde vooruit en die aan de andere achteruit laten rijden op hetzelfde moment. En dan maakt de FR een spontane spin van 360 graden.

Het koetswerk van de Zeekr 001 FR wordt gezegend met het nodige spoilerwerk, met een vleugel op het dak én op de kont. Het dak en de zijspiegels zijn opgetrokken uit CFRP (met koolstofvezel versterkt kunststof), terwijl de 22-duimsvelgen remklauwen van AP Racing combineren met koolstofkeramische schijven van Brembo. Of die FR ook in Europa verkocht zal worden, blijft vooralsnog onduidelijk. Maar de Model S Plaid is gewaarschuwd.

 

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten