Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Zo ziet het interieur van de nieuwe Skoda's Kodiaq en Superb eruit

Geschreven door Kevin Kersemans op 30-08-2023

Binnenkort onthult Skoda de volgende generatie van de Kodiaq en de Superb. Maar de interieurs van de nieuwe grote SUV en reisberline kunnen we nu al ontdekken.

Een tijdje geleden konden we al foto's tonen van de nieuwe Kodiaq en Superb in camouflagepak, maar om beide modellen in volle glorie te kunnen bewonderen moeten we nog even geduld oefenen. Dat geldt niet meer voor het interieur, want daar hebben we nu al beelden van. In beide gevallen is het design resoluut modern en strak, maar Skoda legt een bijzondere nadruk op de gebruiksvriendelijkheid. We wisten al dat beide Tsjechen niet langer te krijgen zullen zijn met een manuele versnellingsbak en dat de bediening van de gerobotiseerde versnellingsbak verhuist naar de stuurkolom, wat in beide gevallen een erg opgeruimde middenconsole en extra bergruimte oplevert.

Door de opstelling van die 'versnellingshendel' lijkt de bediening van de ruitenwissers te zijn verplaatst naar de linkerkant van het stuur, geïntegreerd in de hendel voor de richtingaanwijzers. Daaronder zit een aparte hendel voor de snelheidsregelaar. Boven de middenconsole valt natuurlijk het grote centrale aanraakscherm op, dat 12,9 duim groot is en los lijkt te staan van het dashboard. Verder zien we zowel bij de Superb als bij de Kodiaq een nieuw tweespakig stuurwiel voorzien van klassieke drukknoppen en scrollwieltjes.

Smart dials

Goed nieuws is er in de vorm van drie grote draai-/drukknoppen onder het scherm. Die kunnen gebruikt worden voor verschillende functies en zijn elk voorzien van een minischermpje van 32 mm waarop je kunt zien welke bedieningsfunctie ze op dat moment vervullen. Met de twee buitenste Smart Dials kunnen de bestuurder dan wel de voorste passagier de interieurtemperatuur en desgevallend de stoelverwarming en -ventilatie regelen.

De middelste bedient het audiovolume en de blaassnelheid en -richting van het ventilatiesysteem, maar kan ook worden gebruikt om de rijmodi te selecteren of in te zoomen op de navigatiekaart. Skoda belooft dat deze slimme knoppen het beste van twee werelden combineren: fysieke bedieningsknoppen en digitale schermen. Want ook de instrumenten zijn natuurlijk digitaal, met een Virtual Cockpit van 10,25 duim.

Gekoelde Phone Box

Zowel de Superb als de Kodiaq hebben recht op een zogenaamde Phone Box, waarin compatibele smartphones draadloos kunnen worden opgeladen via inductie – in het geval van de Kodiaq zelfs twee tegelijk – met een vermogen van 15 watt en een actieve koeling. Daarnaast tellen de interieurs van de Skoda Superb en Kodiaq tot vier USB-C-aansluitingen van 45 watt plus eentje van 15 watt in de achteruitkijkspiegel – handig om bijvoorbeeld een dashcam aan te sluiten.

Skoda gaat er verder prat op duurzame oplossingen te kiezen voor de interieurbekledingen, met stoffen van 100% gerecycleerd polyester of ecologisch gelooid leer. Uiteraard vinden we in de bestuurdersdeur een paraplu en in het tankklepje een ijskrabber, twee iconische Simply Clever-features. In plaats van de traditionele uitrustingslijnen zullen Kodiaq-kopers kunnen kiezen uit 'Design Selections', meer bepaald Loft, Lounge of ecoSuite. Voor de Superb zijn dat Studio of Suite. De topversies blijven wel de naam L&K dragen. Beide nieuwe Skoda's in vol ornaat bewonderen zal binnenkort mogelijk zijn – volgende week op het salon van München?

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten