Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / De TWR Supercat is een retromoderne Jaguar XJS met een 600 pk sterke V12

Geschreven door Thibault Jacques op 02-05-2024

TWR is terug met een spectaculaire restomod op basis van de Jaguar XJS: de Supercat.

Eind 2023 leerden we dat Fergus Walkinshaw TWR nieuw leven zou inblazen. De oudste zoon van Tom kondigtde aan straatwagens te willen ontwikkelen waarbij "innovatieve technologie gecombineerd wordt met traditioneel vakmanschap om producten van wereldklasse te bouwen". Hij beloofde "indrukwekkende creaties" die "het succesvolle verleden" eren en die "niet beperkt zullen worden door de reglementen en designeisen" die klassieke constructeurs hanteren. Dankzij de Supercat weten we nu ook wat Walkinshaw Junior daarmee bedoelde.

De TWR Supercat is een restomod op basis van de Jaguar XJS, een wagen waarmee Tom Walkinshaw Racing begin de jaren 80 furore maakte in de Europese toerwagenracerij. Al herinneren de fans zich vooral de Bathurst 1000 van 1985, een op het Australische Mount Panorama Circuit gehouden uithoudingsrace die de Jaguar XJS wist te winnen. Tom Walkinshaw pakte de pole (zie bovenstaande video), maar besloot de uithoudingswedstrijd uiteindelijk als derde. Maar zijn TWR-team won wel met de door Armin Hahne en John Goss bestuurde Jaguar XJS.

V12 van 600 pk

De Jaguar XJS waarmee TWR destijds deelnam aan het Europese Touring Car-kampioenschap werd aangedreven door een 5,3 liter-V12 die ongeveer 500 pk ontwikkelde. De TWR Supercar heeft ook een V12-krachtbron tussen de voorwielen liggen, maar voorlopig willen Fergus en de zijnen enkel kwijt dat de door een supercharger geholppen motor dik 600 pk verzamelt. En dat het vermogen via een handgeschakelde zesbak op de achterwielen gezet wordt. Maar naar de volledige specificaties en de daaruit vloeiende prestaties blijft het nog even raden.

Het koetswerk van de TWR Supercat neemt de Jaguar XJS dan wel als basis, het wordt anno 2024 wel volledig opgetrokken uit koolstofvezel. Deze restomod staat ook een stuk breder op zijn wielen dan het donormodel, wat resulteert in stevig opgepompte wielkasten. Let ook op de zijdelings gemonteerde einddemper van de uitlaatlijn en op de achterdiffusor, die een vlakke laadvloer en een heleboel downforce suggereert.

Prijs TWR Supercat?

Het nieuwe TWR plant een oplage van 88 exemplaren, aan elk exemplaar van de Supercat hangt een prijskaartje van een (omgerekend) 165.000 euro.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten