Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Minder verkeersdoden en -gewonden in 2020

Geschreven door Yeelen Möller op 24-11-2020

De verkeersbarometer van Vias Institute toont een positieve evolutie, een daling dus, in het aantal gewonden en doden in het verkeer in België dit jaar. De maand september was echter een zwarte bladzijde op dit vlak.

Een positief gevolg van de lockdowns als gevolg van de coronapandemie is dat er minder auto's op de weg waren dit jaar, waardoor er ook minder ongevallen zijn gebeurd. Dat bewijst de verkeersbarometer van Vias voor de eerste 9 maanden van 2020, waaruit blijkt dat er 20% minder gewonden en 16,3% minder doden zijn gevallen op onze wegen. In absolute cijfers spreken we echter nog steeds over 27.961 gewonden (6.915 minder dan in 2019) en 303 doden (59 minder dan in 2019) voor de periode van januari tot september.

Zwarte september

Vooral in Wallonië vielen er minder doden (146 tegenover 185 in dezelfde periode in 2019), in Brussel viel er dan weer het minste verschil te bemerken, zowel qua doden als qua letselongevallen. Als we naar de cijfers per maand kijken, valt logischerwijs op dat vooral de maanden maart en april erg weinig verkeersdoden kenden, wat valt te verklaren door het feit dat het verkeer toen beperkt was tot essentiële verplaatsingen. Die maatregel is intussen versoepeld, wat zich ook laat merken in de cijfers: vooral de maand september was een erg dodelijke maand, met 48 slachtoffers in de eerste 9 maanden van 2020, tegenover 31 in dezelfde periode vorig jaar.

Bromfietsers

Ook in de opdeling per soort weggebruiker is er over heel het land in elke categorie een daling te bemerken qua letselongevallen, enkel de bromfietsers hebben met meer doden te maken gehad in 2020 (10 vs. 5 in 2019), ondanks het lagere aantal letselongevallen. In Brussel en Wallonië zijn er echter wel meer letselongevallen gebeurd met fietsers (respectievelijk +16% en +21%). Ondanks dit over het algemeen positieve resultaat qua verkeersveiligheid, wil federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) waakzaam blijven: "We moeten het aantal verkeersslachtoffers blijven doen dalen, ook als deze gezondheidscrisis achter de rug is. Om dat te bereiken, wil ik strijden tegen recidivisten en voor meer pakkans voor verkeersinbreuken."

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten