Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Elektrische BMW i5 ook als Touring en als M

Geschreven door Klaas Janssens op 26-04-2023

Op 24 mei 2023 maakt de nieuwe BMW 5 Reeks zijn opwachting. Die achtste generatie krijgt een plug-inhybride M5 en een elektrische i5, die ook beschikbaar wordt als Touring. Wat weten we nog?

De timing is niet toevallig. Door nu over de nieuwe BMW 5 Reeks te communiceren, hoopt de Beierse constructeur wat aandacht af te snoepen van de nieuwe Mercedes E-Klasse. Nu is er een groot verschil tussen de Duitse rivalen: BMW communiceert vooral over de elektrische i5, een model dat eigenlijk concurreert met de Mercedes EQE in de plaats van de nieuwe E. En binnenkort met de productieversie van de Audi A6 e-Tron.

De nieuwe BMW 5 Reeks en diens elektrische i5-variant worden voorgesteld op woensdag 24 mei 2023. Dan worden alle beelden en de bijbehorende informatie officieel gecommuniceerd. Maar München laat al een beetje in zijn kaarten kijken, toch wat de elektrische BMW i5 betreft. Wat weten we al?

Met welke motoren komt de elektrische BMW i5?

De nieuwe BMW i5 krijgt een selectie van de elektrische aandrijfgehelen die momenteel reeds gebruikt worden voor de BMW i4 en i7. Dan hebben we het over de achterwielaangedreven BMW i5 eDrive40 (340 pk) en op de vierwielaangedreven BMW i5 M60 xDrive (544 pk). 

Die wat sportiever ingestelde BMW i5 M60 xDrive wordt standaard geleverd met Adaptive Suspension Professional. De elektronisch gestuurde demping volgen niet langer wiskundige algoritmes, maar passen zich voortdurend aan de echte rijomstandigheden aan. Dat moet ervoor zorgen dat de nieuwe 5 zo wendbaar is als een 3 en zo comfortabel als een 7 Reeks.

2023 BMW i5

Met welke motoren komt de nieuwe BMW 5 Reeks?

Net zoals bij de 7 Reeks en de daarop gebaseerde i7 heeft BMW gekozen voor een evolutie van het CLAR-onderstel dat je zal kunnen combineren met zowel geëlektrificeerde verbrandingsmotoren (benzine en diesel, MHEV en PHEV) als met 100% elektrische motoren voor de i5.

Krijgt de elektrische BMW i5 ook een Touring-versie?

Het erg beperkte aanbod aan elektrische breaks wordt uitgebreid, want de nieuwe BMW i5 zal ook als handige Touring in de showroom komen te staan. Als directe concurrent van de Audi A6 Avant e-Tron. De Mercedes EQE is er enkel als berline en als SUV.

2023 BMW i5

Hoe zit het met de nieuwe BMW M5?

De nieuwe BMW M5 zou een PHEV worden, aangedreven door de geëlektrificeerde V8-krachtbron die ook in de nieuwe BMW XM ligt. Het gaat om de drukgevoede 4,4 liter-V8 van 489 pk die gekoppeld wordt aan een elektromotor met 145 kW. Het systeemvermogen van dat plug-inhybride aandrijfgeheel bedraagt 653 pk, terwijl het gecumuleerde maximumkoppel 800 Nm verzamelt.

Die power zet de nieuwe BMW M5 op alle vier de wielen via de M xDrive-vierwielaandrijving met actief M Sport-sperdifferentieel tussen de achterwielen. Er is ook sprake van een krachtigere Competition die zelfs 748 pk en 1.000 Nm sterk zou worden. Of gaat die Label Red heten, zoals bij de BMW XM M Hybrid?

Wanneer komt de nieuwe BMW 5 Reeks?

De Belgische commercialisering van de nieuwe BMW 5 Reeks staat op de planning voor het najaar van 2023. Dan hebben we het niet alleen over de versies met verbrandingsmotor, maar ook over de elektrische i5.

Op de BMW 5 en i5 Touring blijkt het wat langer wachten, want die zouden het gamma pas begin 2024 komen vervoegen. Ook de M5 vult het gamma in een later stadium aan.

2023 BMW i5

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten