McLaren heeft lang kunnen vasthouden aan zijn roots: het Britse merk heeft sinds zijn renaissance in 2010 enkel supersportwagens met middenmotor verkocht, waarbij de elektrificatie niet verder ging dan de plug-inhybride Artura. Maar dat betekent ook dat het McLaren-gamma een beetje eenheidsworst werd, met talloze variaties van hetzelfde chassis en dezelfde V8 (met opnieuw de Artura met zijn V6 als enige uitzondering). Dat, in combinatie met betrouwbaarheidsproblemen, had zijn impact op de restwaarde van de modellen en daarmee ook de reputatie van het merk. En bij een prestigemerk is de reputatie alles – kijk maar naar Ferrari, dat zelfs de meest kostbare modellen in een handomdraai verkoopt omdat ze uiteindelijk toch meer zullen opbrengen.
Kennis en technologie delen met GMA en Nio
Enkel profiteren van de enorme marges van collector’s items zit er dus niet in voor McLaren. En dus moet er gekeken worden naar nieuwe productcategorieën met meer “mass appeal”. Dat is precies wat de nieuwe eigenaar van het merk, CYVN Holdings uit Abu Dhabi, van plan is. Het investeringsbedrijf, dat McLaren Automotive overneemt van het Bahreinse investeringsfonds, heeft ook zijn eigen start-up luxemerk Forseven in de portefeuille zitten, met alle ontwikkelingswerk van dien, en is de eigenaar van Gordon Murray Technologies (maker van de GMA T.50) en investeerder in het Chinese Nio. Voel je ons al komen?
McLaren gaat dus elektrisch, en eerder dan de oorspronkelijke belofte van “niet voor 2030”. Gordon Murray Technologies is sinds 2024 bezig met de ontwikkeling van een nieuw, lichtgewicht EV-platform, en Nio heeft natuurlijk de connecties met de Chinese batterijleveranciers. De modellen die Forseven aan het ontwikkelen was, worden op de markt gebracht als McLarens. Welke producten dat precies zijn, is nog niet bekend – Forseven opereerde tot nu toe in “stealth mode”, aldus CYVN, maar daar komt later dit jaar verandering in. De groep belooft namelijk meer duidelijk te geven over de segmenten waarin het nieuwe McLaren zal opereren.
Een (elektrische) SUV, maar wat nog?
Dat er een SUV komt, lijkt niet meer dan logisch. Ook Lamborghini en Ferrari zijn intussen overstag gegaan en bouwen hoogpotige daily drivers om de kas te spijzen. Uitsluitend elektrisch zien we McLaren evenwel niet meteen gaan – zelfs de massamerken hebben daar meer moeite mee dan verwacht, en in het luxe- en supersportsegment hoort men nog steeds graag de grom van een V6 of V8 om het adrenalineniveau te doen stijgen. Verwacht dus vooral een of meerdere massamodellen met geëlektrificeerde aandrijflijnen en ook meer hybrides bij de supercars.
Of deze nieuwe aanpak eindelijk stabiliteit zal brengen in Woking, waar de laatste jaren meer investeerders zijn binnengewandeld dan er modellen zijn uitgebracht? De tijd zal het leren, maar als we naar rivaal Aston Martin kijken, is enkel een SUV niet voldoende om het hoofd boven water te houden. McLaren Racing, dat het F1-team en alle andere raceactiviteiten beheert, komt trouwens maar gedeeltelijk in handen van CYVN.
