Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Dieselverkoop in Europa blijft dalen

Geschreven door Olivier Duquesne op 10-09-2018

Ook in het tweede trimester van 2018 waren de verkoopcijfers van dieselwagens genadeloos slecht. Zelfontbranders moeten steeds meer terrein prijsgeven, vooral aan benzines, maar ook aan alternatieve aandrijfvormen.

De val van de diesel lijkt onstuitbaar. In het tweede trimester van 2018 (april tot juni) zakten de verkoopcijfers van nieuwe dieselwagens in de EU met nog eens 15,5 procent, zo becijferde de ACEA (vereniging van autoconstructeurs). Sinds begin dit jaar is de diesel al 16,3 procent achteruitgegaan in vergelijking met het eerste semester van 2017. In België is de daling nog wat meer uitgesproken, met een daling van 21,5 procent in het tweede trimester en 20,2 procent sinds januari.

Benzine op ruime voorsprong

Op de Europese markt heeft diesel daardoor nog een marktaandeel van ‘slechts’ 36,3 procent. Benzine domineert en bezit 56,7 procent van de markt. Hybrides zijn goed voor 3,6 procent, gevolgd door elektrische auto’s (1,7 procent) en door de groep van CNG, LPG en ethanol, die samen ook aan 1,7 procent marktaandeel komen. Toch weet aardgas zich te onderscheiden met een stijging in de verkoopcijfers van 139,8 procent. Er zijn echter twee uitzonderingen. Volgens cijfers van Jato hebben alle dieselmodellen aan marktaandeel ingeboet, behalve de Dacia Duster en de Peugeot 3008. Hun dieselversies zijn namelijk respectievelijk 19 en 22 procent populairder geworden sinds het begin van het jaar.

+ 40 procent

Steeds meer Europese automobilisten voelen wel iets voor een herlaadbare auto, of dat nu een zuiver elektrisch model is, een plug-in hybride of een waterstofauto. Dit marktsegment is namelijk gegroeid met 43,8 procent tot 72.168 verkochte auto’s in Q2 van 2018, zo schrijft de ACEA. Sinds begin dit jaar zijn er zo 143.017 verkocht, wat er 45,8 procent meer waren dan in het eerste semester van 2017 (98.086). Ter herinnering: Europa overschreed onlangs de symbolische kaap van het miljoen herlaadbare auto’s in het verkeer. De tweedehandsmarkt volgt trouwens dezelfde tendens. Maar ondanks de indrukwekkende groei in de populariteit van elektrische auto’s en aanverwanten kunnen we nog moeilijk van een overrompeling spreken. In België zijn hun verkoopcijfers trouwens met 12,2 procent gedaald in het tweede trimester.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten