Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Europese autoverkoop in vrije val

Geschreven door David Leclercq op 20-09-2019

In augustus 2019 noteerde de Europese automarkt een forse krimp. Die achteruitgang laat zich verklaren door de kunstmatig hogere verkoopcijfers in augustus 2018 net voor de invoering van een nieuwe homologatiestandaard.

De Europese autosector zag zijn verkoopcijfers van augustus 2019 veel lager eindigen dan die van augustus 2018. De totale krimp is opgelopen tot 8,4 procent, waarbij de cijfers van de Renault-groep zijn gevallen met 23,6 procent en die van PSA (Opel en Vauxhall inbegrepen) met 5,1 procent, zo meldt ACEA (de vereniging van Europese autoconstructeurs). In totaal schat de organisatie dat in vergelijking met augustus 2018 zo’n 100.000 auto’s minder verkocht zijn.

Kunstmatig

Toch moet deze krimp worden gerelativeerd, want, zo vertelt de ACEA, “die komt hoofdzakelijk door de hoge vergelijkingsbasis omdat de markt in augustus 2018 een uitzonderlijke groei kende (+ 31,2 procent) net voor de invoering van de nieuwe WLTP-tests op 1 september 2018”. Of anders gezegd: één jaar geleden zijn de cijfers opgestuwd geweest door de verplichte normwijziging, waarbij zeer hoge kortingen werden toegekend.

Groei in juli

De ACEA staaft haar verklaring met cijfers van juli 2019, toen een groei van 1,4 procent werd genoteerd. Die stijging is echter niet voldoende om het verlies te compenseren dat is opgelopen in de eerste 8 maand van het jaar, zodat tot op heden een krimp van 3,2 procent kan worden genoteerd. Volkswagen blijft daarbij de grootste constructeur met een marktaandeel van 24,8 procent.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten