Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Ford Bronco ook te koop in Europa

Verwachte lancering : 01-09-2023

Geschreven door Frédéric Kevers op 04-07-2022

De Ford Bronco maakt de oversteek, want de Amerikaanse terreinwagen zal vanaf 2023 ook verkocht worden in Europa.

UPDATE 14/12/202:

Het is ondertussen bevestigd dat de Ford Bronco op de markt zal worden gebracht met zijn twee Ecoboost-motoren, de 2.3-viercilinder en de 2.7-V6. De prijzen zouden op de Duitse markt beginnen bij 60.000 euro, wat aanzienlijk lager is dan de vanafprijs van de Land Rover Defender 110 op benzine, die in België alleen verkrijgbaar is in zijn P400-versie en minimaal 116.600 euro kost. De instapversie is de 200 pk sterke diesel D200 S, met een prijskaartje van 67.200 euro. Een andere rivaal, de Jeep Wrangler, is alleen verkrijgbaar als plug-inhybride 4Xe met 381 pk en een vanafprijs van 81.700 euro. Dat betekent dat de Ford Bronco een aantrekkelijk aanbod zou zijn in het segment van de ‘ruige’ 4x4’s.

De Ford Bronco die in Europa te koop is, krijgt Apple CarPlay- en Android Auto 5-connectiviteit, evenals een 360-gradencamerasysteem, terwijl zijn Ford Sync 4-infotainmentsysteem zich zal laten bedienen via een centraal aanraakscherm van 12 duim en compatibel zal zijn met ‘OTA’-updates (over the air).

In 2020 maakte de Ford Bronco een comeback als getalenteerde terreinwagen met een nostalgisch koetswerk. Nu komt de Amerikaanse off-roader ook naar Europa, als concurrent voor de Land Rover Defender. Eind 2023 maakt de nieuwe Ford Bronco de oversteek naar onze contreien.

Dat zal enkel als vijfdeurs zijn, want de driedeurs Ford Bronco Sport blijft in de Verenigde Staten. De ruige Raptor-versie komt evenmin naar Europa. In ieder geval moet je wel snel zijn, want Ford houdt het bij kleine oplages.

Geen SUV

De Bronco is geen SUV, maar een terreinwagen. Deze Ford is gebouwd om verder te geraken dan de concurrentie, zelfs als dat een Jeep Wrangler of een Land Rover Defender is. Je hebt de keuze tussen twee 4x4-systemen (standaard en advanced, met vergrendelbare differentiëlen en lage gearing) en zeven rijsettings (Normal, Eco, Sport, Slippery/Sand, Baja, Mud/Ruts en Rock Crawl). De terreinstanden worden GOAT-modi genoemd, kort voor Greatest Of All Time (tevens de bijnaam van de originele Bronco).

2023 Ford Bronco Europe

Wie de off-roadvaardigheden van de Ford Bronco verder wil aanscherpen, moet de zogeheten Trail Toolbox hebben, een pakket dat een speciale cruisecontrole voor zwaar terrein combineert met torque-vectoringcapaciteiten voor extra behendigheid en een eenpedaalfunctie voor extra precisie. De nieuwe Bronco staat op een onafhankelijke ophanging die een bodemvrijheid van 26 centimeter, een oprijhoek van 37,3 graden en een doorwaaddiepte van 85 centimeter belooft. De optiecatalogus bevat onder meer Bilstein-schokdempers, een semiactieve stabilisatorstang en off-roadbanden van 35 duim.

Motoren?

Deze avonturier is geen dinosaurus: het instrumentarium is digitaal en de middenconsole krijgt een aanraakdisplay met Sync4-technologie en specifieke 4x4-menu's. Desgewenst rust Ford de nieuwe Bronco ook uit met een zogeheten off-roadspotter, een 360°-camera die moeilijk terreinwerk wat eenvoudiger moet maken. Het navigatiesysteem komt met speciale off-roadroutes die ook offline te consulteren zijn.

2023 Ford Bronco Europe

In de Verenigde Staten geeft Ford de nieuwe Bronco twee motoropties, turbobenzines van de Ecoboost-familie. De basiskrachtbron is een 2,3-literviercilinder die een piekvermogen van 305 pk combineert met een maximumkoppel van 420 Nm. Is dat niet voldoende, dan moet je de 315 pk en 555 Nm krachtige 2.7-V6 hebben. Schakelen doe je via ofwel een manuele zevenbak ofwel een tientrapsautomaat.

Prijs?

In de VS heb je al een Ford Bronco voor 34.700 dollar, een dikke 33.000 euro aan de huidige wisselkoers. Maar in Europa zou de vanafprijs een stuk hoger liggen, in de buurt van de 50.000 euro die een Jeep Wrangler Unlimited hier kost.

 

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten