Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Geely wordt aandeelhouder van Aston Martin

Geschreven door Frédéric Kevers op 30-09-2022

De Chinese groep Geely heeft een belang van 7,6% verworven in Aston Martin in het kader van een fondsenwerving van het Britse merk, en voegt zich daarmee bij Mercedes als aandeelhouder.

Aston Martin verkeert in financiële moeilijkheden en heeft fondsen verzameld om zijn toekomst veilig te stellen en zijn kapitaal te consolideren. In totaal haalde de Britse fabrikant 654 miljoen pond op, of bijna 743 miljoen euro. De Chinese groep Geely heeft de kans aangegrepen om aandeelhouder te worden van het Britse merk met een belang van 7,6%. Geely, reeds eigenaar van LEVC, Lotus, Lynk&Co, Polestar en Zeekr, maar ook mede-eigenaar van Smart met een belang van 50%, heeft een nieuw Europees automerk toegevoegd aan zijn portefeuille en voegt zich bij Mercedes-Benz als aandeelhouder van Aston Martin.

>> Lees onze test van de Aston Martin DBX707 (2022)

Internationaal kapitaal

Geely had al eerder geprobeerd te investeren in Aston Martin via het Atlas-consortium onder leiding van Geely en InvestIndustrial, de Italiaanse eigenaar van Morgan Cars, zonder succes, ondanks een bod van 1,3 miljard pond (1,48 miljard euro). Aston Martin vond het bod te "hoog" en zei dat het zijn aandeelhouders wou beschermen, die hun aandelen sterk verwaterd zouden zien door een te grote kapitaalsverhoging.

Geely is nu een van de grootste aandeelhouders van Aston Martin met een belang van 7,6%, vergeleken met 9,7% voor Mercedes-Benz en 16,7% voor het Saudi-Arabische Public Investment Fund (PIF). Lance Stroll en zijn investeringsfonds Yew Tree, die het merk hadden gekocht, behouden 19% van het kapitaal.

>> Lees ook - Meer dan de helft van nieuwe Aston Martins is een DBX

Elektrische toekomst

Aston Martin zei dat de fondsenwerving van 654 miljoen pond zou worden gebruikt ter ondersteuning van de inspanningen van het merk om zijn doelstellingen van 10.000 jaarlijkse verkopen tegen 2025 te bereiken, met een omzet van 2 miljard pond en een winst van ongeveer 500 miljoen pond.

>> Lees ook - Aston Martin komt in 2023 met hybride concurrent voor Ferrari 296 GTB

Op langere termijn heeft Aston Martin erkend dat het van vitaal belang is om zijn elektrische aanbod - dat momenteel onbestaande is - te ontwikkelen en de aanwezigheid van de PIF onder zijn aandeelhouders zou de deur kunnen openen voor de uitwisseling van technologie en kennis met de Amerikaanse start-up Lucid Motors, waarvan het Saoedische investeringsfonds ook aandeelhouder is. Tenzij de geruchten over onderhandelingen tussen Lawrence Stroll en Rimac worden bevestigd...

Bron: Autocar

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten