Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Voormalig F1-wereldkampioen verkoopt zotte zeswieler (en een veel mooiere Ferrari)

Geschreven door Klaas Janssens op 03-04-2024

Met zijn zes wielen geldt de Tyrrell P34 als een van de waanzinnigste creaties uit de F1-geschiedenis. RM Sotheby’s veilt dit exemplaar dat eigendom is van een voormalige wereldkampioen Formule 1. Leuk, al wil je eigenlijk zijn Ferrari hebben, die eveneens onder de hamer gaat.

De autosportgeschiedenis staat bol van de wonderlijke, technisch innovatieve racewagens. Maar met de P34 bakte het F1-team van Tyrrell het wel erg bruin, want op zoek naar een betere aerodynamica koos toenmalig hoofdingenieur Derek Gardner voor vier kleine in plaats van twee klassieke voorwielen. Dit gewaagde concept beloofde minder luchtweerstand en meer grip, maar bleek in de praktijk te complex om ook efficiënt te zijn. Niet in het minst omdat bandenfrabricant GoodYear specifieke banden moest ontwikkelen voor de P34, een taak waar ze volgens Tyrrell aan verzaakten. 

 Monaco Sale van RM Sotheby's

Een flop mag je de door een Cosworth aangedreven Tyrrell P34 niet noemen. In 1976 pakte deze F1-wagen naast tien podiumplaatsen ook een overwinning, want Jody Scheckter wist de Grote Prijs van Zweden achter zijn naam te schrijven. En het is de Zuid-Afrikaan die deze racewagen veilt, samen met de rest van zijn collectie Formule 1-wagens.

Onder de hamer

De Tyrrell P34 die tot "The Jody Scheckter Collection" behoort en die in mei geveild wordt door RM Sotheby's heeft geen palmares. Om de simplere reden dat dit exemplaar nooit gekoerst heeft. Het gaat immers om een ongebruikt reservechassis dat pas in de loop van 2008 uitgerust werd met een periodecorrecte V8-krachtbron van Cosworth-origine. En dat verklaart de relatief lage veilingprijs van 700.000 dollar - ongeveer 650.000 euro aan de huidige wisselkoers.

 Monaco Sale van RM Sotheby's

Dat is slechts een schijntje van wat veilinghuis RM Sotheby's denkt te krijgen voor het pronkstuk van de collectie: de originele Ferrari 312 T4 waarmee Jody Scheckter in 1979 naar de wereldtitel reed, wordt op minstens 6,5 miljoen euro geschat. Met deze door een 3 liter-boxermotor met 12 cilinders aangedreven bolide won de Zuid-Afrikaan de GP's van België, Monaco en Italië. Het was tevens de laatste F1-wagen van Ferrari die Enzo naar de titel zag rijden.

13 miljoen euro

Naast de Tyrrell P34 en de Ferrari 312 T4 telt "The Jody Scheckter Collection" nog 5 F1-wagens, gaande van de McLaren M23 uit 1973 waarmee Peter Revson de Grote Prijs van Groot-Brittannië won tot de Tyrrell 007 waarmee de Zuid-Afrikaan het kampioenschap Formule 1 in 1975 beslechtte. Er zijn ook enkele F2-bolides, RM Sotheby's hoopt in totaal 13 miljoen euro op te halen.

 Monaco Sale van RM Sotheby's

De Monaco Sale van RM Sotheby's wordt georganiseerd op 11 en 12 mei 2024. Naast de racewagens van "The Jody Scheckter Collection" worden er nog een heleboel pareltjes afgehamerd, zoals een Ferrari 250 GT uit 1958, een Porsche 917 K uit 1981 of een Jaguar XJR-15 uit 1991.

Bron: RM Sotheby's

 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten