Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Dit is de Dacia Spring van BYD

Geschreven door Frédéric Kevers op 04-04-2023

De BYD Seagull is een elektrische concurrent voor de Dacia Spring Electric, want de vanafprijs bedraagt nauwelijks 11.000 euro.

Op 18 april 2023 komt de BYD Seagull op de Chinese markt. Het is een elektrische stadswagen uitgerust met de fameuze Blade-batterij van het Chinese concern, waarmee een autonomie van meer dan 400 km kan gehaald worden volgens de (zeer optimistische) Chinese testcyclus, en dat voor een basisprijs van minder dan 11.000 euro.

Maakt deze potentiële concurrent van de Dacia Spring kans om naar Europa te komen, nu BYD voet aan wal heeft op ons continent?

Qua design heeft deze BYD Seagull strakke, hoekige lijnen en simpele volumes. Het lijkt een beetje op een mengelmoes van bestaande modellen, maar heeft niet veel gemeen met de modellen van BYD die in België worden verkocht. Die behoren namelijk tot een andere modelfamilie en worden meer premium in de markt geplaatst.

2023 BYD Seagull

Afmetingen en specs

De BYD Seagull is een compacte stadswagen met een lengte van 3.780 mm, een breedte van 1.715 mm en een hoogte van 1.540 mm, wat hem een bruikbare binnenruimte moet geven, zeker met een voor dit segment grote wielbasis van 2.500 mm. De vijfdeurs hatchback houdt het wel op vier zitplaatsen aan boord.

De BYD Seagull staat op het budgetplatform BYD e-Platform 3.0 en maakt gebruik van een TZ180XSH-elektromotor die 55 of 75 kW levert (75 of 102 pk). 

Rijbereik van 405 km

Er worden twee BYD Blade-batterijpakketten aangeboden, met een capaciteit van 30 of 38 kWh, die een rijbereik van 305 tot 405 km moeten opleveren volgens de Chinese CLTC-norm. De batterijen zijn mogelijks gebaseerd op de goedkopere natrium-ionchemie die al even wordt getest door de constructeur en die nog in het tweede kwartaal van 2023 in productie zouden moeten gaan.

BYD bevestigt echter niet of deze Na-ioncellen worden gebruikt voor de kleinere batterij van 30 kWh. De grotere batterij van 38 kWh is in ieder geval een LFP-pakket.

2023 BYD Seagull

Prijs en levering

De BYD Seagull wordt eerst en vooral gelanceerd in China, en dat al op 18 april. Het Chinese merk heeft het nog niet gehad over een mogelijke lancering in Europa. Op zijn thuismarkt zal de compacte elektrische wagen worden verkocht voor 80.000 tot 100.000 yuan, wat neerkomt op 10.600 tot 13.270 euro.

Daarmee zou het model voor zo'n 15.000 euro op de markt gebracht kunnen worden in Europa, waarmee hij nog onder de prijs van de Dacia Spring valt, momenteel de goedkoopste EV op onze markt met een vanafprijs van 20.990 euro. Het goedkoopste model dat BYD momenteel levert aan onze markt is de Atto 3, die een vanafprijs heeft van meer dan 46.000 euro.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten