Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Günsel B9 is compacte EV uit Cyprus

Geschreven door Kevin Kersemans op 23-03-2023

Niet alle nieuwe EV-merken komen uit China: in de zelfverklaarde republiek Noord-Cyprus bereidt de start-up Günsel zich voor op de serieproductie van de compacte driedeurs B9. In hoeverre die Europese ambities koestert, is echter niet bekend.

Cyprus heeft sinds kort zijn eigen automerk. Het is te zeggen, de zelfverklaarde en enkel door Turkije erkende Republiek Noord-Cyprus, het deel van het in de Middellandse Zee gelegen eiland dat al jaren wordt bezet door Turkse troepen. In ieder geval is Günsel, zoals het merk heet, al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van zijn eerste model. En nu zou de Turks-Cypriotische constructeur klaar zijn om de serieproductie van die B9 op te starten.

LEES OOK – TOGG T10X: smart device op wielen uit Turkije

De B9 is een volledig elektrische compacte driedeurs. Hij wordt aangedreven door een elektromotor van 188 pk en 300 Nm die gevoed wordt door een lithium-ionbatterij van 52,6 kWh. De constructeur geeft een gemiddeld verbruik van 14 kWh/100 km en een rijbereik van zo'n 350 km op. De batterij bijladen tot 80% zou een half uurtje in beslag nemen. Opvallend is dat het gewicht van de B9 meevalt voor een EV: 1.420 kg. De prestaties zijn dan ook redelijk: 0 tot 100 km/u in 7,7 seconden en een (begrensde) topsnelheid van 150 km/u. Het interieur van de Günsel B9 is behoorlijk minimalistisch, waarbij vooral het ventilatierooster opvalt, dat over heel de breedte van het dashboard loopt.

Tweede model op komst

Naast de B9 is Günsel ook al bezig met de ontwikkeling van een tweede model, de J9. Dat wordt een eveneens volledig elektrische cross-over die dankzij twee motoren beschikt over vierwielaandrijving. Hij zou in totaal over 375 pk beschikken, van 0 tot 100 km/u kunnen optrekken in 5 seconden rond en een topsnelheid van 200 km/u halen. Wanneer de J9 in productie gaat, is niet beke. Het is evenmin duidelijk of Günsel plannen heeft om de Europese markt te gaan betreden, laat staan hoeveel de B9 dan zou kosten – als hij überhaupt homologeerbaar zou zijn bij ons. Afwachten dus...

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten