Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Lamborghini Lanzador is elektrische Ultra GT voor 2028

Geschreven door Alain Devos op 19-08-2023

Lamborghini heeft in Californië de Lanzador voorgesteld, de voorbode van een tegen 2028 op de markt verwachte elektrische mix tussen een sportwagen en een SUV.

Met de Revuelto bracht Lamborghini een eerste hybride sportwagen, de Lanzador is de voorbode van een volledig elektrische… tweedeurs-SUV. Nu ja, het is moeilijk de indrukwekkende creatie in een vakje te plaatsen. De auto heeft de allures van een sportwagen, maar staat wel wat hoger op zijn wielen. De laadruimte lijkt meer dan correct, maar toch is het maar een 2+2 met achterin dus slechts noodzitjes. We moeten de Lanzador dan ook vooral als een statement zien, want de productieversie van de eerste EV van de Italianen laat nog enkele jaren op zich wachten. Hij komt er zelfs pas in 2028, er is immers nog heel wat tijd nodig om de auto verder te ontwikkelen.

Lamborghini Lanzador

Als een ruimteschip

Ondertussen is het wel al genieten van het schitterende lijnenspel van de blauwe conceptcar, volgens zijn ontwerpers zelfs enigszins geïnspireerd door… ruimteschepen. De zo’n anderhalve meter hoge wagen lijkt een mix tussen de Sterrato en de Urus. Voor wie niet zo goed met het Lamborghini-gamma vertrouwd is: de eerste is een soort off-roadversie van een sportwagen, de tweede een heel sportieve SUV. De Italianen hebben het zelfs over een nieuw autosegment, dat van de Ultra GT. Alsof de marketingcampagne al is begonnen, een half decennium voor de eerste exemplaren de fabriek uitrollen. Wees dan ook maar zeker dat er zich ondertussen al enkele potentiële klanten hebben gemeld.

Technische gegevens zijn er nog niet, in de snel evoluerende wereld van elektromotoren en batterijen heeft dat zolang vooraf ook geen zin. Lamborghini heeft het wel over twee motoren, één per as. De auto komt dus met vierwielaandrijving, achteraan zorgt e-torque vectoring voor een efficiënt bochtengedrag. De constructeur drukt er vooral op dat de overstap naar een elektrische aandrijving geen compromissen inzake vermogen, prestaties en rijplezier mag betekenen, elke andere uitleg zou ons meer hebben verbaasd. 

Lamborghini Lanzador-interieur

Actieve aerodynamica

De Lanzador is voorzien van het nieuwe Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata-controlesysteem, met meer sensoren dan ooit tevoren in een sportwagen. Dat geldt evengoed voor de actieve aerodynamica, die moet zowel de wegligging in de bochten verbeteren als de luchtweerstand op de snelweg verlagen. In die optie werd de al bekende Aerodinamica Lamborghini Attiva uitgebreid met nog een reeks slimme voorzieningen in de splitter vooraan, in de koelopeningen, in de diffusor achteraan en zelfs in de 23 duim grote velgen. Rijmodi als Urban, Performance, Efficient en Downforce laten toe altijd de meest efficiënte toepassingen te kiezen. De Lanzador heeft ook een meesturende achteras en een actieve ophanging.

De zitpositie is wat hoger dan in de echte sportwagens van het merk, het van duurzame materialen voorziene interieur maakt trouwens evenveel indruk als het koetswerk. Een ruimtewonder is het zeker niet, maar de dankzij de aan te passen achterzetels ook variabele kofferruimte is wel groot genoeg voor flink wat bagage of sportgerief. De bestuurder en voorste passagier zijn gescheiden door een brede middenconsole met een fraai gevormde bedieningseenheid voor het infotainment, de airco en nog een reeks andere functies. Afspraak in 2028 voor het vervolg.

Senior Writer (freelance)

Facebook: @alain.devos.18 / Twitter: @devos_alain / Instagram: @adevos12

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten