Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Nieuwe Subaru Forester leent hybride technologie bij Toyota

Geschreven door Klaas Janssens op 22-11-2023

Ook de nieuwe, alweer zesde generatie van de Subaru Forester blijft een robuuste SUV die liever worstjes roostert dan hippe designercocktails drinkt. Maar technisch verandert er wel wat, want voor de hybride technologie wordt nu aangeklopt bij specialist Toyota.

In Europa kreeg de Subaru Forester nog niet zo lang geleden een facelift, maar in de Verenigde Staten werd de volgende modelgeneratie inmiddels officieel voorgesteld op de Los Angeles Auto Show. De technische SGB-basis blijft grotendeels behouden, aan de koetswerkstructuur of het onderstel wordt nauwelijks geraakt. Er is wel sprake van stijver chassis (+10%) en van een scherpere stuurinrichting, die vergelijkbaar zou zijn met die van de WRX.

Dat wil gelukkig niet zeggen dat de nieuwe Subaru Forester het geweer van schouder verandert: net zoals zijn voorgangers blijft generatie 6 een robuuste SUV die het avontuur niet vreest. Het nu 4,65 meter lange, 1,83 meter brede en 1,73 meter hoge koetswerk behoudt de nodige bodemvrijheid (22 cm) en ook de permanente, symmetrische vierwielaandrijving staat pal.  Maar de verpakking is wel helemaal anders, met een lijnenspel dat in profiel wat aan dat van de Toyota RAV4 doet denken. Ook opvallend: het nochtans volledig vernieuwde interieur behoudt zijn analoge tellers.

2024 Subaru Forester SUV

Hybride boxer met hulp van Toyota?

In de Verenigde Staten debuteert de nieuwe Subaru Forester met de gekende 2,5 liter-boxermotor, een atmosferische viercilinder die schakelt via een continue variabele transmissie (Lineartronic) en die niet krachtiger is dan 180 pk en 240 Nm. De prestaties zijn dan ook niet om over naar huis te schrijven, maar je weet dat het ding mechanisch nauwelijks kapot kan.

In Europa wordt de Subaru Forester momenteel alleen verkocht met een mildhybride boxermotor, maar die zou voor de zesde generatie ingewisseld worden voor een hybride aandrijflijn van het zelfladende type. Subaru blijft de boxer trouw, maar de elektrische modules (inclusief de elektromotoren en de batterij) zouden aangeleverd worden door Toyota. Dat zou zowel de prestaties als het normverbruik en dus de CO2-uitstoot gevoelig moeten verbeteren. We weten meer in de loop van 2024, wanneer de Europese specificatie zijn opwachting maakt.

Die samenwerking tussen Subaru en Toyota is niet nieuw, natuurlijk. Denk maar aan de sportieve BRZ/GR86 en de elektrische Solterra/bZ4X.

2024 Subaru Forester SUV

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten