Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Zeekr 009 is elektrische monovolume met zes zitplaatsen, veel vermogen en enorm rijbereik

Geschreven door Klaas Janssens op 03-11-2022

De elektrische Zeekr 009 is een 545 pk sterke monovolume die een luxueus interieur voor zes personen combineert met een gigantisch batterijpakket dat een enorm rijbereik belooft. Wanneer komt dit Chinese VIP-busje naar Europa?

Zeekr is een nog gloednieuw automerk dat behoort tot het Chinese Geely-imperium, dat ook bekendere merken zoals Lotus, Polestar en Volvo in zijn enorme portefeuille heeft steken. Zeekr maakt werk van een 100% elektrisch portfolio dat mikt op de hogere marktsegmenten.

Eerder zagen we de Zeekr 001 passeren, een knap gelijnde shooting brake die zijn elektrische pijlen op de Tesla Model Y richt en in de loop van 2023 ook te koop wordt aangeboden in Europa. Nu heeft de Chinese constructeur onze aandacht beet met een opmerkelijke monovolume: de Zeekr 009.

2023 Zeekr 009 EV

Afmetingen en prestaties

De Zeekr 009 is een monovolume die een lengte van 5,21 meter combineert met een gewicht van 2,83 ton. Het luxueus ingerichte interieur telt zes zitplaatsen die verdeeld zijn over drie in nappaleder verpakte zetelrijen. De inzittenden beschikken over klaptafeltjes, over multimediadisplays van 15,6 inch en over een intern communicatiesysteem om met elkaar te praten. Voor het nodige rijcomfort zorgen de elektromagnetische dempers en de optionele luchtvering.

Dat gigantische ruimteaanbod en die luxueuze comfortaanpak staan niet in de weg van kanonprestaties. De Zeekr 009 gooit twee elektromotoren in de strijd, samen goed voor een systeemvermogen van 545 pk. Ondanks zijn grote afmetingen en flinke gewicht sprint de elektrische monovolume in amper 4,5 seconden van 0 naar 100 km/u.

2023 Zeekr 009 EV

Rijbereik en lancering

De elektrische aandrijflijn van de Zeekr 009 tapt stroom uit een accupakket met een capaciteit van 140 kWh. Het gaat om batterijen van CATL die een rijbereik van zo maar eventjes 822 kilometer beloven, weliswaar berekend volgens het Chinese CLTC-protocol. De Zeekr 009 gaat in de loop van 2023 in productie, maar Europese plannen heeft Geely vooralsnog niet. 

Opmerkelijk: het speciale lijnenspel van de Zeekr 009 komt uit het tekenpotlood van een Europese designer, want het in Zweden geschetste koetswerkontwerp kwam tot stand onder supervisie van designhoofd Stefan Sielaff, die bij Audi verantwoordelijk was voor de vormgeving van zowel de A1 als de A7. Ondanks de geblokte voorzijde maakt de Zeekr 009 indruk met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,29.

2023 Zeekr 009 EV

 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten