Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

prototype / AeroMobil: vliegende auto voor 2023

Geschreven door Frédéric Kevers op 09-03-2021

AeroMobil, een Slovaaks bedrijf, is van plan om al in 2023 een vliegende auto op de markt te brengen, die meer dan 700 km kan afleggen in de lucht.

Overzicht :

Ligt de toekomst bij de vliegende auto? Dat is waar verschillende partijen van overtuigd zijn, waaronder de Slovaakse constructeur AeroMobil, die een voorloper wil zijn en beweert dat zijn concept voor een vliegende auto al op de markt zou kunnen komen in 2023. Het model heeft net voldaan aan de certificeringseisen van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). Maar van prototype naar serieproductie is er nog een grote stap te zetten.

260 km/u in de lucht

Volgens AeroMobil zou het toestel, dat het midden houdt tussen een vliegtuig en een auto, kunnen vliegen met een snelheid van 260 km/u en zou de actieradius 740 km bedragen. In tegenstelling tot een VTOL (Vertical Take-off and Landing), heeft de Slowaakse creatie, met uitklapbare vleugels, een landingsbaan nodig om te vertrekken of terug te keren op land. De tests zijn in september 2020 begonnen en hebben dit voertuig dus in staat gesteld de EASA-certificeringstests te doorstaan. 3 minuten zouden genoeg zijn om van "vliegtuig" naar "auto" te gaan en vice versa.

2 jaar

Waarom is er voor AeroMobil dan nog twee jaar nodig om tot een productie over te gaan, als de certificering al op zak is? Om de besturing, stabiliteit en controle van het vliegtuig tijdens de vlucht te optimaliseren, meer zou er niet meer nodig zijn. Tot nu toe hebben de Slovaken aangetoond dat hun creatie kan opstijgen, vliegen en landen. Nu moet er nog voor worden gezorgd dat iedereen met een pilotenlicentie het beestje onder controle kan houden!

Over de prijs is nog niets bekendgemaakt, maar AeroMobil presenteert zijn vliegende auto als een "ultra high-end" product en impliceert dat de prijs overeen zal komen met deze positionering. Een hoog prijskaartje, dus. Vooral omdat de eerste foto's van het interieur een nogal plastiekerige indruk maken. AeroMobil stort zich dus op de race voor de vliegende auto, met onder meer het Nederlandse PAL-V als concurrent, dat al de toelating heeft om op de openbare weg te rijden met zijn vliegende wagen.

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten