Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

prototype / Alpine Alpenglow HY4: racen op waterstof

Geschreven door Steven Appelmans op 10-05-2024

Alpine heeft in Spa nu helemaal het doek gehaald van de Alpenglow. Net op tijd: het ding verzorgt straks namelijk het voorprogramma van de WEC.

Echt nieuws is het natuurlijk niet. We wisten immers een maand geleden al dat Alpine de WEC-manche op Spa-Francorchamps zou gebruiken als officiele bühne voor de onthulling van zijn Alpenglow HY4. Een première die evenwel een woordje uitleg verdient, want het basisconcept van de Alpenglow is niet nieuw, dat stamt immers uit 2022. Wel revolutionair is dat het ding nu daadwerkelijk tot raceprestaties in staat is, getuige de rondjes die de Alpenglow wil rijden op het circuit. En dat dus op waterstof!

2024 Alpine Alpenglow HY4

Waarbij de waterstof in kwestie gebruikt wordt als brandstof eerder dan als opslagmedium. Of concreet: in de Alpenglow wordt de waterstof rechtstreeks ingespoten in de 2 liter-vier-in-lijn in plaats van dat ze elektriciteit genereert in een brandstofcel. Daarmee wil het merk bewijzen dat er ook op een propere manier geracet kan worden met verbrandingsmotoren.

Toekomstmuziek?

Die 340 pk sterke 2 liter is trouwens een bestaand blok dat werd aangepast voor gebruk op waterstof, al geeft Alpine eveneens al mee dat het werkt aan een V6 die specifiek voor waterstofinspuiting werd ontwikkeld. Een soort studiecase waarop Renault nadien hoopt verder te bouwen om die technologie ook beschikbaar te maken voor het grote publiek. Het zal ons benieuwen of de Fransen dan wel slagen waar BMW (de 7 Hydrogen, remember?) eerder faalde.

2024 Alpine Alpenglow HY4

Zoals al gezegd, wie het allemaal graag met eigen ogen wil zien, moet dit weekend in Spa-Francorchamps zijn.

Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten