Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

prototype / Porsche Mission X is elektrische opvolger van de 959, Carrera GT en 918 Spyder

Geschreven door Klaas Janssens op 08-06-2023

In aanloop naar de 24 Uur van Le Mans stelt Porsche de Mission X voor, een elektrische supercar die in de sporen van de 959, de Carrera GT en de 918 Spyder moet treden.

Precies 75 jaar nadat het allereerste exemplaar uit de fabriek rolde, stelt de Duitse constructeur de Porsche Mission X voor. Officieel gaat het om een conceptcar, maar tijdens de presentatie werd openlijk gehint naar een productieversie. Die zou dan in de sporen van de 959 (1985), de Carrera GT (2003) en de 918 Spyder Hybrid (2013) treden.

Porsche zegt immers dat de Mission X de snelste in serie gebouwde straatsportwagen op de Nordschleife van de Nürburgring wil worden. Momenteel is dat Ringrecord in handen van de Mercedes-AMG One, met een rondetijd van 6.35,183 minuten. 

2023 Porsche Mission X Electric

Elektrische aandrijflijn, supersnel opladen

De Porsche Mission X krijgt een 100% elektrische aandrijflijn met een centraal achter de bestuurder gemonteerd batterijpakket dat de rijdynamiek van een klassieke supercar met middenmotor wil simuleren. Over de capaciteit van de accu's of het vermogen van de elektromotoren wordt verder met geen woord gerept, enkel dat Porsche op een vermogen-gewichtsverhouding van 1 pk per kg mikt.

UPDATE Inmiddels wordt er gesproken over een systeemvermogen van ongeveer 1.500 pk, wat impliceert dat de Porsche Mission X ongeveer 1,5 ton zou wegen.

De Porsche Mission X zou wel over een elektrische architectuur van 900 volt beschikken, waardoor deze supercar zijn batterijen dubbel zo snel zou kunnen opladen dan momenteel het geval is bij de Porsche Taycan Turbo S - die zijn carrière overigens startte als de Mission E.

2023 Porsche Mission X Electric

Vleugeldeuren, veel downforce

De Porsche Mission X wordt gepresenteerd aan de vooravond van de 24 Uur van Le Mans, waar de Duitse sportwagenbouwer op de algemene eindzege mikt met de Porsche 963 LMDh. Opvallend: hoewel de conceptcar de canopy van een echte enduranceracer draagt, inclusief de vleugeldeuren, heeft het lijnenspel van de Mission X weinig gemeen met dat van de Hypercar voor Le Mans. Een blik op de koplampen zegt genoeg.

Het koetswerk van de Porsche Mission X is korter (4.596 mm), maar breder (1.999 mm) en hoger (1.199 mm) dan de 918 Spyder. Ondanks de overduidelijke focus op de aerodynamica rooit de elektrische supercar het zonder al te opvallend spoilerwerk. Toch zou de Mission X meer downforce ontwikkelen dan een Porsche 911 GT3 RS, dus meer dan 860 kg bij 285 km/u.

2023 Porsche Mission X Electric

De chronometer liegt nooit

Het interieur van de Porsche Mission X kleurt bruin, al zijn er witte accenten voor de bestuurder - zowel op de kuipzetel als op het sportstuurtje. De elektrische supercar komt met een heleboel camera's waarmee je al je circuitcapriolen kunt opnemen, analyseren en delen. Let ook op de speciale chronometermodule op het dashboard tegenover de passagier.

De Porsche Mission X zal een hoofdrol spelen tijdens de festiviteiten voor 75 jaar Porsche.

2023 Porsche Mission X Electric

 

Channel Manager Produpress Websites

Twitter: @janssensklaas / Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten