Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / EuroNCAP: vijf sterren voor 8 van de 10 beoordeelde modellen

Geschreven door Kevin Kersemans op 12-10-2022

EuroNCAP heeft nog eens tien nieuwe modellen beoordeeld op hun veiligheid. Acht daarvan, waaronder de Chinese BYD Atto 3, kregen vijf sterren. Twee moeten er echter tevreden zijn met vier.

De onafhankelijke organisatie EuroNCAP heeft nog eens een reeks nieuwe of gefacelifte modellen voorzien van een veiligheidsbeoordeling. Bij de acht die werden beloond met de maximumscore van vijf sterren, is opnieuw een Chinees, meer bepaald de compacte SUV BYD Atto 3. Twee modellen van Franse origine kregen er echter maar vier.

Alle volgens het 2022-protocol geteste modellen vind je hier.

Mercedes EQE blinkt uit

De volledig elektrische Mercedes EQE mocht zelfs complimenten van de EuroNCAP-jury in ontvangst nemen. Hij scoorde niet alleen respectievelijk 95, 91 en 83 procent voor de bescherming van volwassen inzittenden, meerijdende kinderen en zwakke weggebruikers, maar ook 81 procent voor de efficiëntie van zijn rijhulpsystemen. Dat laatste leverde hem de rating 'very good' op, waarbij met name wordt verwezen naar de Active Emergency Stop Assist, die de auto zelfstandig op een veilige plek tot stilstand kan brengen.

Volkswagen Golf houdt stand

De huidige Volkswagen Golf werd in 2019 al eens getest, maar EuroNCAP besloot hem opnieuw te beoordelen naar aanleiding van enkele updates van de veiligheidsuitrusting, waaronder een centrale airbag. En ook volgens het protocol 2022 behoudt de middenklasser uit Wolfsburg zijn vijf sterren, met 88, 87 en 74 procent voor de bescherming van volwassen inzittenden, meerijdende kinderen en zwakke weggebruikers, en 82 procent voor de efficiëntie van zijn rijhulpsystemen.

Vijf sterren voor BYD Atto 3

Na de ORA Funky Cat en de WEY Coffee bij de vorige ronde is er opnieuw een Chinees model dat een vijfsterrenbeoordeling op zak heeft: de BYD Atto 3. De elektrische compacte SUV haalde een score van 91, 89 en 69 procent voor de bescherming van volwassen inzittenden, meerijdende kinderen en zwakke weggebruikers, en van 74 procent voor zijn elektronische veiligheidssystemen.

Ook vijf sterren voor BMW, Mazda en Seat

De andere modellen die prat kunnen gaan op een score van vijf sterren, zijn de op dezelfde basis gebouwde nieuwe BMW X1 en 2-Reeks Active Tourer (die zelfs 92 procent kregen voor hun rijhulpsystemen), de plug-inhybride Mazda CX-60 (die dan weer uitblinkt met zijn score van 91 procent voor de bescherming van meerijdende kinderen) en de gefacelifte Seats Ibiza en Arona (die het met respectievelijk 66 en 65 procent wel allebei wat minder doen qua voetgangerveiligheid).

Vier sterren voor Citroën en Renault(-groep)

De cross-over Citroën C5 X en de elektrische taxi Mobilize Limo (van de Renault-groep) moeten tevreden zijn met 'slechts' vier sterren. Beide Franse, maar in China gebouwde modellen doen het volgens EuroNCAP algemeen gezien niet slecht, maar verloren punten door de afwezigheid van bepaalde uitrusting of minder goede prestaties bij sommige actieveveiligheidsproeven.

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten