Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Medicatie tegen hooikoorts verhoogt de kans op ongevallen

Geschreven door Olivier Duquesne op 25-05-2023

Het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid (AWSR) waarschuwt dat de medicatie die gebruikt wordt om hooikoorts te bedwingen een nefaste invloed kan hebben op het rijgedrag.

Overzicht :

Volgens het AWSR (het Waals Agentschap voor Verkeersveiligheid) rijdt 10% van de automobilisten onder de invloed van geneesmiddelen die een negatieve invloed op het rijgedrag kunnen hebben. En dan hebben ze het vooral over zogeheten antihistaminica, geneesmiddelen die bestemd zijn om de allergieën zoals hooikoorts te bedwingen. Die kunnen immers een verminderd reactievermogen en zelfs slaperigheid veroorzaken.

Naast die antihistaminica zijn er natuurlijk andere geneesmiddelen die het rijgedrag negatief beïnvloeden, zoals antidepressiva, anxiolytica en slaappillen. Maar ook een eenvoudige hoestsiroop kan de reactiesnelheid van de automobilist beïnvloeden.

Pollenfilter

Nu is het een beetje kiezen tussen de pest en cholera, want ook het rijden met de allergische reacties die veroorzaakt worden door hooikoorts, kunnen gevaarlijk zijn. Denk maar aan gezwollen of betraande ogen, waardoor het zicht op de weg verminderd wordt. Of aan het veelvuldig niezen, waardoor de aandacht verslapt. Bovendien slapen hooikoortspatiënten slechter tijdens het pollenseizoen, waardoor ze minder fit achter het stuur kruipen en een grote kans op slaperigheid vertonen.

Wat doe je best? Lees aandachtig de bijlsluiter van de geneesmiddelen die je neemt om de allergische reacties in te dijken, op zoek naar eventuele bijwerkingen die een negatieve invloed kunnen hebben op je rijgedrag. En pas het gebruik van die antihistaminica aan de momenten waarop je de auto neemt aan. Zie ook dat de pollenfilter van je wagen in optima forma verkeerd en tijdig vervangen wordt, een operatie die je elke 15.000 kilometer zou moeten uitvoeren. Je kan de garage ook vragen om de airconditioning te reinigen.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten