Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Moeten hartpatiënten met een pacemaker oppassen bij het opladen van hun elektrische auto?

Geschreven door Olivier Duquesne op 25-05-2023

De magnetische velden die ontstaat wanneer je je elektrische auto aan het opladen bent, zouden gevaarlijk kunnen zijn voor de pacemakers van hartpatiënten.

Overzicht :

Medtronic, een fabrikant van medische apparatuur, heeft onderzoek gedaan naar het mogelijke gevaar van magnetische velden van elektrische auto's voor hartpatiënten met pacemakers. Nu moeten de autoconstructeurs reeds voldoen aan de SAR-bestrallingsnormen (Specific Absorption Rate), terwijl de huidige generatie pacemakers elektromagnetisch afgeschermd zijn. Bovendien maakt de software gebruik van algoritmen die het onderscheid kunnen maken tussen natuurlijke pulsen en interferentie.

Daarom blijkt het effect van de magnetische velden op die pacemakers erg beperkt. Maar...

Beter voorkomen dan (niet meer) genezen

Nu wijst Medtronic er wel op dat het magnetische veld van een elektrische auto wel een stuk sterker wordt tijdens het laden. Daarom raden ze hartpatiënten met een pacemaker toch aan om een veiligheidsmarge van 30 centimeter in te bouwen. Dan hebben we het over de afstand van het medische apparaat en de laadpaal zelf, de stekker noch de kabel vormt een potentieel probleem.

Uit analyse van allerlei data blijkt dat er geen gevallen bekend zijn van storingen bij een pacemaker die veroorzaakt zouden zijn tijdens het laden van een elektrische auto. Maar je zou maar eens de eerste moeten zijn...

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten