Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Toyota-studie naar passagiers van autonome voertuigen bij ongeval

Geschreven door Valentin Delchambre op 30-08-2018

Toyota heeft de eerste studie uitgevoerd naar de fysieke reacties van passagiers tijdens een ongeval met een zelfrijdende auto.

Sinds een paar decennia worden botsproeven uitgevoerd met poppen. Maar de opkomst van nieuwe technologie en van autonome voertuigen werpt vraagtekens op rond deze tests. Er zijn weinig tot geen studies naar ongevallen met zelfrijdende voertuigen uitgevoerd.

Eenvoudige problematiek

Gebruikers van zo’n autonoom voertuig zijn namelijk bezig met alles behalve het rijden en zijn zich dus niet bewust van wat er gebeurt. Ze zien een impact dus ook niet naderen en weten niet dat ze moeten reageren. De studie werd uitgevoerd met 87 vrijwilligers tussen 2016 en 2017 in het autonome testcentrum MCity van de universiteit van Michigan. De vrijwilligers kwamen uit een breed staal en hadden diverse lichaamsbouwen. Ze werden onderworpen aan een aantal ontwijkende veiligheidsmanoeuvers zoals bruusk remmen of plotse richtingsveranderingen.

Breed spectrum

Uit de studie, waarvan de resultaten in oktober worden gepubliceerd, kon geen reproduceerbaar schema worden afgeleid. Toch besluit de Japanse autobouwer dat de passagiers van autonome voertuigen zich zullen moeten wapenen met nieuwe technologieën om hun veiligheid te garanderen. Zwaartekrachtloze stoelen (die het gewicht proportioneel verdelen om de spierbelasting te verminderen) worden als een eventuele oplossing aangevoerd.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten