Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Aantal verkeersdoden is gestegen begin 2019

Geschreven door Olivier Duquesne op 06-06-2019

Het aantal verkeersdoden is met 13,1% gestegen tussen het 1e kwartaal van 2018 en dat van 2019, met 121 slachtoffers in plaats van 104. Vooral in Wallonië waren de wegen het dodelijkst.

Er waren meer ongevallen, meer gewonden en meer doden op de Belgische wegen in het eerste kwartaal van 2019 vergeleken met vorig jaar. Een situatie die wel moet gerelativeerd worden. Meerdere factoren hebben hier invloed, waaronder het weer en speciale gebeurtenissen. Alvorens conclusies te trekken, is het aangeraden om te wachten op de cijfers van het tweede kwartaal. Vooral omdat er in dezelfde periode in 2017 nog 136 doden vielen.

Vooral in Wallonië

Tussen 1 januari en 31 maart 2019 waren er 8.494 ongevallen in België, wat een stijging betekent van 2,3%. In Vlaanderen is de stijging het sterkst: + 3,4%. Deze ongevallen hebben tot 121 doden geleid in het land, wat een stijging is van 14,1%. Er waren er 59 in Vlaanderen en in Wallonië. Maar dat betekent een stijging van 1 dode in Vlaanderen tegenover 14 in Wallonië! De Waalse wegen waren dus bijzonder dodelijk dit voorjaar, vooral in Henegouwen ten opzichte van tweewielers. In Brussel zijn er 3 mensen het slachtoffer geworden van een dodelijk ongeval. Dat is er eentje minder dan in 2018.

Sterke stijging voor fietsers

Vias geeft bovendien aan dat het aantal ongevallen vooral is toegenomen bij de tweewielers: + 20% voor fietsers, + 10% voor bromfietsers en + 7% voor motorrijders. Dit is ook meer uitgesproken in Wallonië met bijvoorbeeld een stijging van 52% van de ongevallen waarbij een fietser betrokken was.

De statistische gegevens zijn beschikbaar op de verkeersveiligheidsbarometer.

Foto: DSI Police Politie

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten