Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / De verkeersovertredingen in België in 2016

Geschreven door Olivier Duquesne op 16-06-2017

De statistieken van de verkeersovertredingen van de federale politie tonen aan dat vorig jaar meer mensen werden betrapt op rijden onder invloed van drugs en, vooral, alcohol. Ook blijven we koppig telefoneren aan het stuur.

In 2016 stelde de politie op het Belgische grondgebied in totaal 4.739.885 verkeersovertredingen vast. Volgens de statistieken van Fedpol is dat een stijging van 2,37 procent in vergelijking met 2015. Het aantal zware snelheidsovertredingen (meer dan 31 km/h) daalde wel met 28 procent. Toch werden er nog 121.155 vastgesteld. Alles samen werden in 2016 exact 3.282.860 snelheidsovertredingen genoteerd, waarvan 86 procent niet meer dan 20 km/h boven de limiet ging. In 2007 werden 2.019.346 overtreders betrapt, maar toen stonden er veel minder flitscamera’s. De nieuwe regels in het Vlaamse Gewest zouden dit jaar echter voor nog veel meer boetes kunnen zorgen. We zullen dus de cijfers voor 2017 in de gaten moeten houden. Temeer omdat 69 procent van de snelheidsovertredingen in 2016 al in Vlaanderen werd genoteerd.

Drank en drugs

Rijden onder invloed is sterk toegenomen volgens de statistieken. Het aantal mensen dat werd betrapt met een te hoge alcoholwaarde nam toe met 6 procent tot 50.510. Nog onrustwekkender is dat steeds meer mensen met drugs in hun systeem aan het stuur kruipen: 16 procent meer, met 6.812 betrapte bestuurders, vooral onder de 18- tot 24-jarigen. Dat is liefst 3 maal zoveel als in 2007. Al moet dat ook worden genuanceerd omdat de politie vandaag veel efficiëntere apparatuur heeft om bestuurders onder invloed te betrappen. De Bob-campagnes, die steeds uitgebreid in beeld worden gebracht door de media, lijkt wel efficiënt te zijn om de mentaliteit te veranderen bij de meerderheid van de bestuurders. Al blijft het gebruik van drugs tijdens het uitgaan, meestal van synthetische aard, echt zorgwekkend.

Telefoon

Ook het telefoneren aan het stuur komt nog te vaak voor. In 2016 werden er 108.500 mensen op betrapt. Dat is minder dan in 2011 (132.241), maar bijna evenveel als in 2007 (111.637). Dat zijn wel veel lagere cijfers dan voor overdreven snelheid of foutparkeren (502.989), maar die zaken zijn ook veel gemakkelijker vast te stellen. Toch merken we in de praktijk dat veel bestuurders meer bezig zijn met het scherm van hun smartphone dan met de weg. Als de verkeerspolitie even efficiënte systemen had om dit te detecteren als om snelheidsovertredingen vast te stellen, zou het aantal betrapte automobilisten ongetwijfeld exponentieel toenemen.

Gordels en kinderstoeltjes

Een fenomeen verdwijnt gelukkig langzaamaan: het niet dragen van veiligheidsgordels of het niet gebruiken van een kinderstoeltje (in België verplicht tot 1,35 meter). De cijfers waren nog nooit zo laag en zijn op tien jaar tijd met 35 procent gedaald. Paradoxaal genoeg blijven er wel nog steeds veel motorrijders zonder helm rondrijden of ze dragen hem verkeerd: in 2007 waren dat er 5.814, het afgelopen jaar 6.608. Tot slot blijft ons land een slechte leerling binnen Europa op het vlak van verkeersveiligheid en het aantal verkeersdoden. Bij ons overleden 67 mensen per miljoen inwoners, tegenover een Europees gemiddelde van 52.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten