Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / 20% van de jonge autobestuurders filmt en fotografeert tijdens het rijden

Geschreven door Frédéric Kevers op 24-04-2023

Het gsm-gebruik van jonge autobestuurders blijft problematisch, zo blijkt uit onderzoek van verkeersinstituut Vias. 1 op 4 belt met de smartphone in de hand, 1 of 5 maakt foto's en filmpjes tijdens het rijden.

Voor het derde opeenvolgende jaar lanceert verkeersinstituut Vias de campagne "Wagen in, gsm uit" in samenwerking met verzekeraar Baloise. Olympisch turnkampioene Nina Derwael is het knappe gezicht van deze campagne, die jongeren erop wil wijzen dat je beter niet belt wanneer je aan het autorijden bent. En dat is nodig, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Uit die door Vias uitgevoerde studie blijkt immers dat het smarphonegebruik van jonge autobestuurders problematisch blijft: 25% van de respondenten onder de 34 jaar geeft immers toe dat met de gsm in de hand bellen terwijl ze rijden, 20% zegt zelfs af en toe al rijdende foto's en filmpjes te maken.

Meer dan 300 boetes per dag

Anno 2023 zijn de meeste wagens uitgerust met een bluetoothconnectie, zodat je handenvrij kan bellen tijdens het rijden. Ook oudere auto's kunnen voor een prijsje uitgerust worden met een gsm-kit. Toch blijven een heleboel autobestuurders zondigen. Dat ligt niet aan het aantal controles, zo blijkt uit data van verkeersinstituut Vias. Want dagelijks worden er meer dan 300 boetes uitgeschreven voor het onwettig gebruik van de smartphone in de auto - goed voor 174 euro per geconstateerde overtreding.

Dat op jongere auotbestuurder gerichte campagne "Wagen in, gsm uit" zo belangrijk is, wordt ook aangetoond door de ongevalstatistieken. Want volgens Vias maakt de smartphone jaarlijks tot 50 doden en 4.500 gewonden in het verkeer. Nu hebben ook de oudere bestuurders nog veel bij te leren, want 8% van alle respondenten geeft aan al rijdende deel te nemen aan online vergaderingen. Zelfs als dat handenvrij gebeurd, loopt de kans tot ongevallen enorm op door zowel de visuele als de cognitieve afleiding die dergelijke meetings veroorzaken.

 

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten