Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Antwerpen en Gent verbieden diesels in 2031 en benzines in 2035

Geschreven door Kevin Kersemans op 15-12-2022

Na Brussel kleefden ook Antwerpen en Gent een einddatum op het toelaten van auto's met een verbrandingsmotor in hun lage-emissiezone: diesels zijn niet meer welkom vanaf 2031, auto's op benzine vanaf 2035.

Overzicht :

De kogel is door de kerk: vanaf 2031 zijn dieselauto's niet meer welkom in de LEZ van Antwerpen en Gent en in 2035 geldt hetzelfde voor auto's met een benzinemotor. Daarmee volgen de twee Vlaamse steden het voorbeeld van Brussel, dat die beslissing al in oktober 2019 nam – met dat verschil dat dieselwagens er al een jaar eerder niet meer binnen mogen, dus vanaf 2030.

LEES OOK Lage-emissiezone Antwerpen (LEZ)

Antwerpen en Gent voerden respectievelijk in 2017 en 2020 een lage-emissiezone in. Op dit moment moeten diesels minstens aan de Euro 5-norm voldoen om die zones binnen te rijden, voor benzinewagens is dat Euro 2. Vanaf 2025 is dat respectievelijk Euro 6 en Euro 3. Vanaf 1 september 2027 geldt er een beperkte toegang voor Euro 6a- & Euro 6b-diesels. Enkel dieselmotoren die voldoen aan de Euro 6d Temp-, de Euro 6d- en de toekomstige Euro 7-norm zijn dan nog toegelaten.

LEES OOK Lage-emissiezone Gent (LEZ)

Bond Beter Leefmilieu juicht de beslissing toe, maar betreurt wel dat bromfietsen en motorfietsen de dans ontspringen, aangezien "sommige tweewielers tientallen keren meer fijnstof uitstoten dan is toegelaten voor de nieuwste wagens en heel wat geluidsoverlast veroorzaken. Er is bovendien een ruim aanbod aan betaalbare en milieuvriendelijke modellen." Nog volgens die organisatie "brachten de LEZ belangrijke beterschap voor roet, maar blijven de stikstofconcentraties in Antwerpen en Gent wel nog veel te hoog. Daarvoor is de volgende fase van de LEZ cruciaal, wanneer enkel nog Euro 6 diesels en Euro 3 benzinewagens binnen mogen."

LEES OOK Lage-emissiezone Brussel (LEZ)

De reden waarom Antwerpen en Gent 2031 als datum kozen voor het verbieden van diesels tegenover 2030 voor Brussel, is om bezitters van die wagens een jaartje respijt te geven gezien de moeilijke economische situatie op dit moment en de lange levertijden voor nieuwe wagens.

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten