Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Update / Facelift Audi Q4 e-Tron: extra rijbereik, meer sportiviteit en made in Belgium

Geschreven door Klaas Janssens op 21-09-2023

De Audi Q4 e-Tron en E-Tron Sportback krijgen een facelift die de elektrische SUV zegent met een groter rijbereik en een extra dosis sportiviteit.

Het grote nieuws? Dat de vernieuwde Audi Q4 e-Tron ook in België van de band zal rollen. Aud Brussels krijgt er dus een model bij, bovenop de Q8 e-Tron die er momenteel reeds gebouwd wordt. Maar ook over de facelift/update zelf valt het een en het ander te vertellen, want de elektrische SUV krijgt een vernieuwde aandrijflijn en een geoptimaliseerd onderstel. Het doel van die aanpassingen: extra rijbereik en extra sportiviteit.

Meer power

Ook de aandrijflijn van de vernieuwde Audi Q4 e-Tron kan over de nieuwe PSM-elektromotor op de achteras beschikken. Die is niet alleen krachtiger, maar werkt ook een stuk efficiënter. De 204 pk sterke 40 verdwijnt als instapversie, bij de facelift begint het gamma bij de Audi Q4 e-Tron 45. En die verzamelt 286 pk, wat volstaat om in 6,7 seconden van 0 naar 100 km/u te sprinten - een winst van bijna twee seconden.

Die Audi Q4 e-Tron 45 krijgt opnieuw het gezelschap van de 45 Quattro, de 50 Quattro maakt plaats voor de nieuwe Q4 e-Tron 55 Quattro. Die beschikt over een systeemvermogen van 340 pk en heeft nu aan 5,4 seconden genoeg om van 0 naar 100 km/u te spurten.

2024 Update Audi Q4 e-Tron (Sportback)

Groter rijbereik

Aan het gebruikte accupakket wordt niet geraakt, ook na de facelift blijft de Audi Q4 e-Tron een batterij met een capaciteit van 77 kWh gebruiken (netto). Maar omdat de elektrische aandrijflijn zuiniger geworden is, komt de vernieuwde SUV wel een stukje verder op een lading. Geraakte de Q4 e-Tron Sportback 40 officieel 532 kilometer ver, dan zet de vernieuwde Q4 e-Tron Sportback 45 daar een rijbereik van 562 kilometer tegenover.

Sneller laden

De achterwielaangedreven instapversie van de vernieuwde Audi Q4 e-Tron kan nog steeds snelladen aan 135 kW, maar bij de vierwielaangedreven varianten wordt het snellaadvermogen opgetrokken naar 175 kW. In ideale omstandigheden volstaat een halfuurtje om de batterijen van 10 naar 80% van hun capacteit te brengen. De accubeschermingsfunctie beperkt het oplaadniveau automatisch tot 80 % om de levensduur van het batterijpakket te verlengen.

Voor een intelligente reis- en laadplanning geeft de e-Tron-routeplanner van de vernieuwde Audi Q4 voorrang aan HPC-stations (High-Power Charging). Als de bestuurder een HPC-station als bestemming kiest, activeert het systeem de thermische conditionering om ervoor te zorgen dat de batterij zo snel mogelijk bij het station wordt opgeladen. Voor het eerst beschikt de Audi Q4 e-Tron ook over post-conditioning. Hierbij koelt het thermomanagementsysteem van de auto de batterij bijvoorbeeld als deze na het rijden of opladen een vaste temperatuurdrempel overschrijdt.

2024 Update Audi Q4 e-Tron (Sportback)

Extra sportiviteit

Audi heeft de facelift niet alleen gebruikt om het elektrische aandrijfgeheel onder de loep te leggen, op zoek naar extra emotie werd ook de rijdynamiek van de Q4 e-Tron herbekeken. Ingolstadt hield niet alleen de set-up van de dempers tegen het licht, maar installeert ook een aangepaste stuurinrichting die meer comfort en meer stabiltieit zou combineren met meer rijplezier. De met 15 millimeter verlaagde sportophanging blijft optioneel verkrijgbaar.

Opgewaardeerde uitrusting

De MMI Navigation, de elektrische achterklep en de verwarmde voorzetels zijn voortaan standaard op de vernieuwde Audi Q4 e-Tron, net zoals de Lane Departure Warning, het Emergency Assist en Fatigue Assist. Niet standaard, maar wel nieuw is de actieve rijstrookwisselfunctie.

2024 Update Audi Q4 e-Tron (Sportback)

Een nieuw geluid

Optioneel kan je de vernieuwde Audi Q4 e-Tron bestellen met een nieuw ontwikkelde "soundscape", een "karaktergeluid" dat de elektrische SUV zou onderscheiden van andere elektrische auto's en dat - hou je vast - "de emotionele band tussen de Audi-rijder en zijn voertuig zou versterken". Die digitaal gegenereerde soundtrack wordt weergegeven via twee buitenluidsprekers achteraan en twee binnenluidsprekers in de achterportieren en varieert afhankelijk van de belading en de snelheid van de auto. 

LEES OOK EV's vaak luider dan auto met verbrandingsmotor

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten