Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Nieuwe Renault Espace is eigenlijk Austral XL

Verwachte lancering : 01-04-2023

Geschreven door Frédéric Kevers op 28-03-2023

De Renault Espace viert dit jaar zijn 40ste verjaardag met een totaal veranderde zesde generatie. Nadat hij werd geboren als eenvolumer en mettertijd veranderde in een cross-over, wordt hij nu een hybride SUV. Maar zijn DNA ging niet helemaal verloren…

De Renault Espace is nog maar eens van vorm veranderd: de zesde generatie wordt een volwaardige SUV met een royale bodemvrijheid van 18 centimeter. Hij neemt de stilistische codes van de jongste creaties van het Franse merk over en heeft op die manier veel weg van een Austral in XL-formaat.  En niet alleen wat het koetswerkdesign betreft, ook technisch delen de twee Renault-modellen het een en het ander.

De nieuwe Renault Espace is ook gebaseerd op het CMF-CD-platform van de Renault Austral. De zesde generatie is niet alleen compacter dan zijn voorganger – 4.722 millimeter lang, 1.843 millimeter breed en 1.645 millimeter hoog – maar hij zou ook een stuk lichter geworden zijn. Tot 215 kilogram "met vergelijkbare motor".

LEES OOK: Officieel; Renault Scéénic Vision - productieversie in 2024

2023 Renault Espace SUV

SUV-design

Dat levert de nieuwe Renault Espace een herkenbare voorpartij op, met een genereus radiatorrooster met verticale spijlen of dambordmotief. En aan weerszijden C-vormige lichtblokken, waarvan de lichtsignatuur hier wordt onderbroken door drie liggende L's. Aan de achterzijde strekken de lichten zich uit van aan het merklogo in het midden van de achterklep tot boven de ‘kieuwen’ opzij in de bumper – valse luchtinlaten die de lange overhang visueel wat minder zwaar moeten maken.

In profiel benadrukt de nieuwe Renault Espace zijn gezinsroeping met de verticaliteit van zijn achtersteven, terwijl het licht aflopende dak en de vorm van de zijruitjes in de achterflank een vleugje dynamiek toevoegen. De van een opvallende plooi voorziene spatborden geven een robuuste toets aan een voor de rest niet echt bijster originele stijl.

2023 Renault Espace SUV

Enkel als hybride

Die hybride krachtbron van de nieuwe Renault Espace combineert een drukgevoede 1.2-driecilinder van 130 pk/205 Nm met twee elektromotoren: een hoofdmotor met 70 pk/205 Nm en een secundaire motor met 25 pk/150 Nm die dienstdoet als starter-alternator voor de verbrandingsmotor en om de schakelovergangen te verzekeren. Het gecombineerde vermogen bedraagt 200 pk, dat op de voorwielen wordt overgebracht.

De intelligente ‘multimode’-versnellingsbak biedt 15 verschillende combinaties gespreid over vijf manieren van aandrijving: puur elektrisch, puur ‘benzine’, Dynamic Hybrid (met een wisselwerking tussen beide motoren), e-Drive (elektrische aandrijving, maar de benzinemotor draait ondertussen als generator) en energierecuperatie.

2023 Renault Espace SUV

Verbruik en rijbereik

Met een normverbruik van 4,6 l/100 km (104 gram CO2) en een brandstoftank van 50 liter legt de nieuwe Renault Espace een theoretisch rijbereik van 1.100 kilometer voor en werpt hij zich op als een echte langeafstandsreiziger. Naast een royale binnenruimte dompelt dit rijdende salon zijn inzittenden onder in een gedempte lichtsfeer dankzij het panoramische schuifdak (een optie), terwijl de stoelen voorzien zijn van ergonomische kussens voor de hoofdsteunen op de tweede rij (in de Iconic-uitvoering).

Boven op het optionele Harman Kardon-hifisysteem profiteert elke inzittende van een USB-C-oplaadaansluiting en een aanraakgevoelig leeslampje. De Iconic beschikt over elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen met massagefunctie voor de bestuurder. De niveaus Iconic en Esprit Alpine kunnen daarnaast ook rekenen op de 4Control-vierwielsturing, voor meer stabiliteit én wendbaarheid.

2023 Renault Espace - Sixth Generation - Hybrid

Ruimtereiziger

Hoewel de nieuwe Renault Espace is gemuteerd tot SUV, verloochent de zesde generatie zijn DNA niet. Hij is 14 centimeter korter dan zijn voorganger, maar toch belooft hij binnenin meer ruimte, zelfs in zevenzitsconfiguratie. De derde zitrij kan in de vloer worden geklapt om tot 777 liter bagageruimte te bieden wanneer de tweede rij maximaal naar voren is geschoven, of zelfs 1.818 liter met de stoelen neergeklapt.

Maar ook voor de rest blijft de nieuwe Renault Espace praktisch ingesteld, met 39 liter opbergruimte verspreid over het interieur, waaronder een handschoenkastje van 6 liter en twee bakjes in de middenconsole van respectievelijk 2 en 3,6 liter.

2023 Renault Espace - Sixth Generation - Hybrid

OpenR met Google

Deze zesde generatie van de Renault Espace is helemaal mee op het gebied van veiligheid, rijhulpsystemen en connectiviteit. Hij beschikt over het dubbele OpenR-scherm dat werd geïntroduceerd door de Mégane E-Tech Electric, met een horizontaal digitaal instrumentenbord van 12,3 duim en in het midden een verticaal paneel van 12 duim voor het OpenR Link-multimediasysteem met Google geïntegreerd.

Daar komt nog een head-updisplay van 9,3 duim bovenop, evenals tot 32 veiligheids-, rij- en parkeerhulpsystemen. Naast het Active Driver Assist-systeem, dat autonoom rijden op niveau 2 mogelijk maakt, en het wettelijke verplichte ISA-systeem (Intelligent Speed Adaptation) is de Espace verkrijgbaar met een 360-gradencamera die de auto in zijn omgeving toont en realtime een model kan opstellen van de rijweg, evenals van de positie van de auto en andere weggebruikers.

2023 Renault Espace Hybrid

Uitrustingsniveaus

Renault biedt de nieuwe Espace aan in drie afwerkingsniveaus: Techno, Iconic en Esprit Alpine. De instapversie Techno heeft een bumperinzet in carrosseriekleur, verchroomde zijruitframes en wielen van 19 duim, terwijl de bekleding van gerecycleerde stof is.
De Iconic-uitvoering heeft zwarte koetswerkdetails, twintigduimwielen, een bekleding van licht leder en dashboardinzetstukken van essenhout.

Aan de top van het gamma staat de Esprit Alpine. Naast zijn Daytona-velgen van 20 duim beschikt die over donkere of zwarte koetswerkdetails, een bumperinzet in mat grijs en als optie de exclusieve kleur Schistegrijs. Zijn interieur is voorzien van het Alpine-logo op de hoofdsteunen, de letters Alpine op de deurdrempels, Alpine-blauwe stiksels op de alcantarabekleding en op de veiligheidsgordels, en een met nappaleder en alcantara overtrokken stuurwiel met blauw-wit-rode stiksels. 

2023 Renault Espace Hybrid

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten