Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Nieuwe Zeekr X gespot in België, elektrische SUV à la Volvo EX30

Geschreven door Klaas Janssens op 25-05-2023

Gisteren liepen we een nauwelijks vermomd testprototype van de nieuwe Zeekr X tegen het lijf. Die Chinese SUV is nauw verwant met de Volvo EX30 en wordt een concurrent voor de Cupra Born, de MG 4 en de VW ID.3.

Overzicht :

Dat de Chinese constructeurs België niet schuwen, weten we dankzij recente spots van de Xpeng P7 en de Xpeng G9. In Ruisbroek nabij Brussel was het opnieuw prijs. Het AutoGids-team dat op het punt stond om op reportage te vertrekken naar Frankijk, liep dit nog nauwelijks vermomd testprototype van de nieuwe Zeekr X tegen het lijf.

Toegegeven, we wisten niet meteen met welke auto te maken hadden. Het logo op de voorzijde deed niet meteen een belletje rinkelen en de badge achteraan was afgeplakt, maar op de velgen konden we wel gewoon Zeekr lezen. Tel daar de Zweedse nummerplaten bij op en de puzzelstukken vielen snel op hun plaats: we keken naar de nieuwe Zeekr X.

Gespot: Zeekr X (AutoGids/Lennen Descamps)

Volvo EX30

Zeekr is een Chinese constructeur die tot het Geely-imperium behoort, net zoals bijvoorbeeld Polestar en Volvo. En het is niet toevallig dat we de Zweedse constructeur noemen, want deze Zeekr X is het neefje van de nieuwe Volvo EX30. Het gaat dus om een elektrische SUV die bouwt op het SEA-platform van Geely dat ook gebruikt wordt door de Smart #1 SUV.

De Zeekr X is een relatief compacte SUV, met een koetswerk dat niet langer is dan 4,45 meter.Het elektrische aandrijfgeheel is hetzelfde als dat van de Smart #1 (en van de Volvo EX30). Het batterijpakket heeft een capaciteit van 66 kWh en belooft een rijbereik van dik 400 kilometer. De versie met een elektromotor ontwikkelt 272 pk, de Zeekr X met twee elektromotoren beschikt over een systeemvermogen van 428 pk

Gespot: Zeekr X (AutoGids/Lennen Descamps)

Vanaf 2023

De Chinese constructeur die pas in 2021 opgericht werd, heeft aangekondigd dat het in 2023 naar Europa komt. Naast de Zeekr X is er ook sprake van de Zeekr 001, een sportieve shooting brake die eerder naar de Porsche Taycan kijkt. En die een rijbereik van meer dan 1.000 kilometer belooft...

Zelf een testprototype gespot? Dan mag je de foto's altijd sturen naar [email protected], met een vermelding van de datum en de plaats waar je de wagen gezien hebt. Alvast bedankt!

Gespot: Zeekr X (AutoGids/Lennen Descamps)

 

 

Channel Manager Produpress Websites

Twitter: @janssensklaas / Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten