Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Zeekr X wordt de neef van de Volvo EX30

Geschreven door Kevin Kersemans op 30-01-2023

Zeekr, dat net zoals Polestar en Volvo tot het Geely-concern behoort, komt in de loop van 2023 naar Europa. Onder meer met een compacte SUV die nauw verwant zal zijn met de elektrische Volvo EX30: de Zeekr X. Dat wordt een concurrent voor de VW ID.3 en de Cupra Born.

Overzicht :

Het aantal Chinese EV-merken dat een deel van de Europese koek wil, wordt steeds groter. Na BYD en Seres waagt in de loop van dit jaar ook Zeekr zijn kans, een 'premiumdochter' van de Geely-groep, waar onder andere ook Volvo en Polestar deel van uitmaken.

LEES OOK Zeekr komt in 2023 naar Europa

Van de luxueuze eenvolumer Zeekr 009 is nog niet bekend of hij al dan niet naar ons continent komt, maar het Europese offensief zal al zeker gebeuren met de reeds bestaande shooting brake Zeekr 001.

Zeekr X à la Volvo EX30

Daar komt echter nog een volledig nieuw model bij, dat haast specifiek voor Europa lijkt ontwikkeld: de Zeekr X is een compacte vijfdeurs op het SEA-platform van Geely (Scalable Electric Architecture) waarop ook de EX 30, het toekomstige kleine broertje van de Volvo EX90, zal rusten.

Laar die basis wordt reeds gebruikt door de nieuwe Smart #1, al zou de Zeekr X wel een langere wielbasis hebben dan die laatste. Qua formaat zou hij vergelijkbaar gaan zijn met een Volkswagen ID.3 of Cupra Born.

Zeekr X

Zoals de Smart #1?

Op de door Zeekr verspreide foto's is een in camouflagekleuren gehulde X te zien op Zweedse bodem – de compacte vijfdeurs met stoere cross-overallures en opvallend smalle achterlichten zou immers ontworpen zijn door het Geely-designcentrum in Göteborg.

Zeekr laat nog niks los over de technische kenmerken, maar die zullen hoogstwaarschijnlijk gelijklopen met die van de Smart #1, wat betekent achter- of vierwielaandrijving, een vermogen van 272 of 428 pk en een batterij van 66 kWh.

LEES OOK Chinese Geely versterkt greep op Europese markt met Poolse Izera

Zeekr bestaat nog maar sinds 2021, maar verkocht in zijn eerste jaar al meer dan 70.000 auto's. Met de uitbreiding naar Europa (en de VS) wil het merk dat aantal dit jaar verdubbelen. Of de Zeekr 003 zijn Europese rivalen het leven zuur kan maken, zal uiteraard veel te maken hebben met zijn prijskaartje, maar dat is nog lang niet bekend. Wordt vervolgd dus...

Zeekr X

 

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten