Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Korte tests / Ford Kuga Hybrid - het ideale dieselalternatief?

Geschreven door Olivier Duquesne op

Ford breidt het gamma van de Kuga uit met de FHEV, een klassieke hybride die zich opwerpt als het ideale alternatief voor de dieselversie. Maakt deze SUV die claim ook waar?

44.630 €

Concept

Ford bood de Kuga reeds aan met een mildhybride en met een plug-inhybride aandrijfgeheel. Nu vervoegt ook de FHEV het gamma, een conventionele hybride die een 152 pk sterke 2,5 liter-benzinemotor combineert met een elektromotor van 125 pk en een lithium-ionbatterij van 1,1 kWh, goed voor een gecombineerd vermogen van 190 pk. Die power wordt op de voorwielen gezet via een continu variabele transmissie, al behoort ook vierwielaandrijving tot de mogelijkheden (meerprijs van 1.750 euro). Maar ook zonder dat 4x4-systeem trekt de Kuga FHEV tot 1,6 ton. Het vloeistofgekoelde accupakket heeft nauwelijks invloed op de interieurruimte of het laadvolume, de Ford Kuga FHEV heeft een koffer die varieert tussen minimum 405 en maximum 1.481 liter.

Net zoals de Focus bouwt de nieuwe Kuga op Fords nieuwe C2-architectuur, wat ervoor zorgt dat het grotere koetswerk niet resulteert in een meergewicht. Eerder integendeel, want in vergelijking met zijn voorganger werd het nieuwe model 80 kilogram lichter. En dat zou een positieve impact op de prestaties, het brandstofverbruik en het weggedrag moeten hebben. Al bij al rijdt de Kuga precies zoals je dat verwacht van een wat grotere, iets zwaardere en enigszins hoger op zijn poten gezette Focus. Daarbij verdient vooral de schokdemping een pluim, omdat ze het koetswerk uitstekend onder controle houdt bij het betere bochtenwerk, maar het rijcomfort nooit hypothekeert.

2021 Ford Kuga 2.5i FHEV - AutoGids

Rijgedrag

Het grote voordeel van een klassieke hybride zoals de Ford Kuga FHEV? Dat je niet zelf aan de slag moet met de verschillende rijmodi en dat je niet regelmatig aan de stekker moet om het beste uit het aandrijfgeheel te halen De elektronica regelt alles in functie van een zo laag mogelijk brandstofverbruik. De CVT-versnellingsbak werkt discreet, jammer genoeg kan dat moeilijk gezegd worden van de verbrandingsmotor. Bij stevige hernemingen gaat het 2,5 liter-blok immers wat trillen en rauw grommen. Echt snel is deze SUV evenmin; de 1,7 ton wegende Kuga FHEV heeft 9,1 seconden nodig om van 0 naar 100 km/u te sprinten. Maar in de stad toont deze Ford zich wel soepel en zacht, bij het manoeuvreren en het slenteren door 30 km/u-zones rijd je doorgaans elektrisch. Om de remenergierecuperatie te optimaliseren, kan je de L-toets op de versnellingsknop activeren.

Ford belooft een gemiddeld normverbruik van 5,4 liter per 100 kilometer, zodat de Kuga FHEV tot 1.000 kilometer kan rijden vooraleer de 54 liter grote brandstoftank helemaal leeg is. De benzinedorst blijkt erg afhankelijk van de gehanteerde rijstijl. Ons testverbruik schommelde tussen de 5,1 en de 8,5 liter per 100 kilometer, weliswaar op winterbanden en in koude omstandigheden. Je rijdt best zo constant mogelijk, aan een niet al te hoge snelheid.

2021 Ford Kuga 2.5i FHEV - AutoGids

Verdict

De Ford Kuga FHEV ontpopt zich als een veelzijdige SUV, die praktisch is en aangenaam rijdt. De hybride aandrijving toont zich soepel en zuinig genoeg, zonder gedoe met laadkabels en gesukkel met rijmodi. Dat neemt niet weg dat een klassieke dieselmotor dit soort voertuigen nog steeds beter past, zeker als je regelmatig kilometers maalt. 

 

  • Eenvoud van gebruik
  • Balans tussen comfort en dynamiek
  • Polyvalentie
  • Verbruik sterk afhankelijk van rijstijl
  • Hoge aanschafprijs (in vergelijking met diesel)
  • Parasitaire geluiden aandrijflijn

Verwante testen

In dit artikel : Ford, Ford Kuga

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker