Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Dit zijn alle Chinese automerken in België (2023)

Geschreven door Olivier Duquesne op 10-02-2023

In België zullen er in 2023 16 Chinese automerken op de markt zijn. Drie Europese merken staan ook onder Chinees beheer. Een kort overzicht van de Chinese constructeurs die in België worden aangeboden.

In 2022 zijn er 4.000 nieuwe Chinese auto's ingeschreven in België. Dit komt neer op een marktaandeel van 1,2%. Maar dat verandert snel en het offensief is begonnen, zo was ook te zien op het Autosalon van Brussel. Sommige merken zijn al behoorlijk gevestigd en bekend, andere zijn nog maar net aangekomen. Een overzicht.

LEES OOK - Is het moreel verantwoord om Chinees te kopen?

Aiways

Aiways wordt verdeeld door Cardoen en biedt momenteel alleen de U5 aan. Het is een 204 pk sterke elektrische SUV met een rijbereik van ongeveer 400 km. De Aiways U6, aanvankelijk gepland voor eind 2022, wordt pas later in 2023 verwacht.

BAIC

BAIC wordt geïmporteerd door OneAutomotive, een specialist in Chinese merken, en biedt in België drie SUV's met verbrandingsmotor aan: de X35, de X55 en de nieuwe X55. De X35 wordt aangeboden met een CNG-motor en de X55 met een lpg-motor, naast de 1.5-benzineversies met 115 pk en 177 pk. BAIC zet in op een lage prijs en een goede beschikbaarheid dankzij een dealernet van 19 verdelers.

Bestune

Als merk van de FAW-groep wordt de distributie van Bestune eveneens verzorgd door OneAutomotive. Er wordt slechts één model verkocht, de zuinige Bestune T77 SUV op lpg. Ook hier kan je het model kopen in de OneAutomotive-dealers die over heel het land verspreid zijn.

BYD

BYD, wat staat voor "Build Your Dreams", is een grote speler. Het is het merk dat de meeste geëlektrificeerde modellen ter wereld verkoopt. Het wordt in België verdeeld door InchCape, ook de importeur van Toyota en Lexus. Het is niet enkel een zwaargewicht in elektrische auto's, maar ook een batterijenfabrikant met de eigen Blade-batterij ontwikkeld voor zijn modellen. De constructeur omschrijft deze technologie als "ultraveilig". BYD wil zich positioneren als een volledig elektrisch en premium Aziatisch merk. Het biedt twee SUV's aan, de Atto 3 en de Han, en een sedan, de Tang. Er zijn momenteel slechts drie showrooms: in Antwerpen, Brussel en (in de loop van 2023) in Gent.

DFSK

Een ander merk dat door OneAutomotive wordt verdeeld, DFSK, biedt de Fengon-SUV's aan. De Fengon 5 benzine of hybride, de Fengon 7 op lpg, de Fengon 500 op benzine of lpg en de Fengon 580 hybride of op benzine. Dit zijn betaalbare modellen die door dealers over het hele land worden gedistribueerd.

JAC

JAC, geïmporteerd door OneAutomotive, verkoopt een pick-up met dubbele cabine, de T8pro. Hij wordt aangeboden met een 2,4 liter grote en 204 pk sterke motor op benzine of op lpg. Er is nog geen nieuws over de komst van de SUV E-JS4 in België.

LEVC

LEVC (London EV Company) is een atypisch merk dat de moderne incarnatie van de Londense taxi's produceert. Het is sinds kort ook mogelijk om ze hier te kopen, als praktische monovolume of als bestelwagen. Het gaat om een elektrisch model met range extender.

Lynk&Co

Lynk&Co is net als LEVC een merk van de Geely Group, en het onderscheidt zich door zijn Spotify-achtige formule met maandelijks huurabonnement dat je op elk moment kan opzeggen. Een formule die werkt, gezien het aantal hybride Lynk&Co 01's op de weg. Het onderhoud wordt uitgevoerd door Volvo-garages, want de basis van de SUV is van de Chinees-Zweedse constructeur. De Lynk&Co-modellen kunnen online worden besteld en er zijn zelfs 'clubdiensten' voor klanten. Het is ook mogelijk om de 01 te kopen in plaats van te huren.

Maxus

Astara, de importeur van Hyundai, Isuzu, SsangYong en Suzuki in België, heeft ook Chinese merken in zijn portefeuille, waaronder Maxus. Maxus is gespecialiseerd in bedrijfsvoertuigen, waaronder verschillende elektrische modellen zoals de pick-up T90 EV (330 km bereik). Er is sinds kort ook de minibus MIFA 9, met 7 zitplaatsen, 245 pk en een actieradius van 595 km volgens de WLTP-cyclus.

MG

MG is gebouwd op de resten van het vroegere Britse merk en hoewel het gevestigd is in Londen, is het nu eigendom van de Chinese SAIC-groep. Het merk wordt in België verdeeld door de grote invoerder Astara (Hyundai, Isuzu, SsangYong, Suzuki) en is een van de bekendste en bestverkochte Chinese merken in België. Het is gespecialiseerd in elektrische modellen maar biedt tegenwoordig ook benzineversies aan van zijn SUV ZS en HS. De compacte MG4 is een van de goedkoopste elektrische auto's op de markt, terwijl hij toch een bruikbare actieradius biedt. Er is ook de MG5 als elektrische break. En natuurlijk de elektrische variant van de ZS. MG biedt bovendien 7 jaar garantie!

Nio

Het in 2023 verwachte Nio werpt zich op als het "Chinese Tesla". De ET7 is een premium sedan met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er is ook een versie met een actieradius van 580 km en een piekvermogen van 652 pk. Er komt ook een compactere sedan, de Nio ET5, en de SUV ES7. Het merk gaat ook werken met een abonnementssysteem, zoals Lynk&Co. Maar wat Nio bijzonder maakt, is dat het een oplossing biedt voor batterijwissels. De constructeur biedt stations aan om de batterij in een paar minuten te vervangen in plaats van ze op te laden, wat doorgaans een pak meer tijd in beslag neemt.

Polestar

Polestar is het bestverkopende Chinese merk in België in 2022 en het kan zijn relatie met Volvo niet verbergen. Beide merken zijn eigendom van Geely. Polestar biedt premium elektrische wagens aan, gericht op de fleetmarkt: de berline 2 en de SUV 3. Er zijn 4 Polestar Spaces om de modellen in het echt te ervaren, maar Polestar werkt met online reserveringen en bestellingen. Service en herstellingen worden verzorgd door Volvo.

Seres

Het nieuwste merk dat door OneAutomotive wordt geïmporteerd, Seres, biedt volledige elektrische SUV's aan, de Seres 3 en Seres 5. Ze worden verkocht door een tiental dealers en krijgen maar liefst 8 jaar garantie.

SWM

Ook onder de paraplu van OneAutomotive in België biedt SWM de SUV SWM Go1 aan op benzine of lpg. Er is ook een zogenaamde 'sportversie', de Go1F. Er zijn slechts 4 dealers in België.

XPeng

Na Noorwegen is XPeng van plan andere Europese landen te betreden, waaronder België. Dit merk biedt elektrische modellen die zijn ontworpen om te concurreren met Tesla, maar dan aan een lagere prijs. Zo is er de berline P7, een regelrechte concurrent van de Tesla Model 3 met een WLTP-bereik van 576 km. En dan is er nog de grote SUV XPeng G9, die zeer snel kan laden, tot 480 kW! De eerste leveringen worden verwacht in de zomer van 2023.

Zeekr

Zeekr is nog een dochteronderneming van Geely die naar Europa komt, met de volledig elektrische cross-over Zeekr 001.

Onder de Geely-paraplu

De Geely-groep heeft ook de teugels in handen (soms gedeeltelijk) van drie Europese merken, die wel nog hun eigen identiteit en modellen behouden: Lotus, Smart en Volvo.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten