Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Titels en records / AutoGids Best Car Awards 2021: Electric Small

Geschreven door Xavier Daffe op 17-11-2021

De winnaar van de AutoGids Best Car Award 2021 in de categorie Electric Small is de Fiat 500.

Best Car Awards 2021

De genomineerden voor de categorie "Electric Small"

  • Fiat 500
  • Honda e
  • Opel Corsa-e
  • Opel Mokka-e
  • Renault Zoé

De winnaar van de Best Car Award 2021: Fiat 500

Fiats elektrische kleine stadsauto pakt uit met een lijn die ondubbelzinnig herinnert aan zijn roemrijke voorvader. Hij bestaat in drie koetswerkvarianten: een klassieke driedeursversie, een cabriovariant met een canvasdak dat op een slimme manier tot boven aan de bagageruimte kan worden opengeschoven en een nieuwe 3+1-versie met rechts een extra deurtje dat in tegengestelde richting opengaat.

In deze elektrische variant biedt hij de keuze tussen een kleine batterij van 24 kWh, gecombineerd met een motor van 95 pk/70 kW (WLTP-actieradius van 190 kilometer), en een groter exemplaar van 42 kWh in combinatie met een motor van 118 pk/87 kW, goed voor een WLTP-rijbereik van 331 kilometer. Met zijn interne driefasige lader van 11 kW kan de kleine batterij in 2,5 uur en de grote batterij in 4,15 uur worden opgeladen.

De Fiat 500 heeft zijn overwinning vooral te danken aan de stemmen van onze externe jury en aan die van het publiek (26,6 procent van de stemmen), aangezien onze redactie hem niet in haar top drie had opgenomen.

Op de tweede plaats: Honda e

De zilveren medaille in de categorie van elektrische stadswagens is voor de Honda e. Ook bij deze kandidaat lijken het publiek (24,1 procent van de stemmen) en onze externe jury onder de indruk van het aantrekkelijke design en de technologie aan boord, met onder andere een volledig digitaal dashboard dat de volledige breedte van het interieur beslaat.

Onze redactie plaatste de Honda e op de vierde plaats, waarschijnlijk vanwege zijn weinig competitieve prijs en zijn beperkte actieradius van ongeveer 200 kilometer, die echter perfect kan volstaan voor ritjes in de stad. Net als zijn vermogen van 136 of 154 pk, dat hem in stadsverkeer erg levendig maakt.

Op de derde plaats: Renault Zoé

Zowel onze redactie als de jury van deskundigen schonken de Zoé de derde plaats, maar wel op een zekere afstand van de Fiat 500 en de Honda e. Zijn stilaan verouderende design (hij dateert al van 2012) speelt hem wellicht parten, maar zijn grote batterij van 52 kWh (netto) die hem een bereik geeft van 360 tot 395 kilometer – uitzonderlijk voor een stadsauto – maakt dat ruimschoots goed. Net als zijn twee vermogens van 109 of 135 pk.

Bovendien beschikt de Renault Zoé over een interne lader van 22 kW, wat ook al uitzonderlijk is in het segment, en de oplaadtijd korter maakt. Het publiek leek niet gevoelig voor deze argumenten (15,5 procent van de stemmen).

Meer weten?

Het volledige dossier Best Car Awards kan je lezen in AutoGids #1091, dat in krantenwinkel ligt vanaf woensdag 17 november. Ontdek ook de winnaars van de andere categorieën:

Hoofdredacteur Le Moniteur Automobile

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten