Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Titels en records / AutoGids Best Car Awards 2021: Electric Compact

Geschreven door Xavier Daffe op 17-11-2021

De winnaar van de AutoGids Best Car Award 2021 in de categorie Electric Compact is de Volkswagen ID.3.

Best Car Awards

De genomineerden voor de categorie "Electric Compact"

  • Kia e-Niro
  • Mercedes EQA
  • MG ZS
  • Volkswagen ID.3
  • Volvo XC40 P8 Recharge

De winnaar van de Best Car Award 2021: Volkswagen ID.3

De verschillende jury’s (intern, extern en publiek) waren unaniem: in alle drie de gevallen delen de Volkswagen ID.3, de Mercedes EQA en de Volvo XC40 P8 Recharge het podium in dezelfde volgorde, waarbij de ID.3 en de EQA van onze redactie zelfs een gelijke score kregen. Voor het formaat van een Golf biedt deze op een nieuw platform ontwikkelde ID.3 een flinke binnenruimte, die van een hoger segment waardig. Hij biedt een ruime keuze aan batterijtypes (45, 58 of 77 kWh, voor een WLTP-rijbereik van respectievelijk 348, 425 en 554 kilometer) en is te krijgen met een vermogen van 150 of 204 pk.

Terwijl de kleine batterij het moet doen met een interne lader van 7,2 kW (snelladen kan met 50 of als optie zelfs 110 kW), hebben de andere twee batterijgroottes recht op een lader van 11 kW, snelladen kan dan met 110 (middelste batterij) of in het geval van de grootste batterij zelfs 125 kW.

Afgezien van een paar details (afwerking, ergonomie) is de eerste als dusdanig ontwikkelde volledig elektrische auto van Volkswagen een succes. De stemming van het publiek (25,1 procent van de stemmen) en de eerste verkoopcijfers lijken dat te staven.

Op de tweede plaats: Mercedes EQA

De Mercedes EQA is de volledig elektrische variant van de GLA. De integratie van de 66,5 kWh-batterij (die motoren van 190, 228 of 292 pk aandrijft) is bijzonder geslaagd, behalve voor het volume van de koffer, dat daalt van 435 naar 340 liter. Voor de rest is het universum dat van de GLA, inclusief dat grote en mooie horizontale digitale paneel op het dashboard. De interne driefasige lader kan 11 kW aan en op gelijkstroom haalt de EQA 100 kW.

Onder zijn klassieke en dus geruststellende uiterlijk verleidde de Mercedes EQA onze verschillende kiezers, waarbij het publiek hem 23,7 procent van zijn stemmen gaf.

Op de derde plaats: Volvo XC40 P8 Recharge

De VW ID.3 kwam afgetekend als beste uit de bus, maar de Mercedes EQA en Volvo XC40 gaven elkaar geen duimbreed toe bij het tellen van de punten. Uiteindelijk scheelde het maar enkele punten en moest de Zweed zich tevredenstellen met het derde schavotje. Maar daarmee wist ook hij elk van de drie jury’s te verleiden. En dat is ongetwijfeld verdiend voor deze elektrische SUV, de eerste in zijn soort voor Volvo, die echter net het gezelschap heeft gekregen van zijn ‘coupévariant’, de C40.

De elektrische Volvo XC40 bestaat in twee vermogensversies, met 231 of met 408 pk, allebei met een bereik van meer dan 400 kilometer. De 408 pk-versie is echter even duur en energieverslindend als nutteloos.

Meer weten?

Het volledige dossier Best Car Awards kan je lezen in AutoGids #1091, dat in krantenwinkel ligt vanaf woensdag 17 november. Ontdek ook de winnaars van de andere categorieën:

Hoofdredacteur Le Moniteur Automobile

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten