Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Titels en records / AutoGids Best Car Awards 2021: Electric Large

Geschreven door Xavier Daffe op 17-11-2021

De winnaar van de AutoGids Best Car Award 2021 in de categorie Electric Large is de Hyundai Ioniq 5.

Best Car Awards

De genomineerden voor de categorie "Electric Large"

  • Ford Mustang Mach-E
  • Hyundai Ioniq 5
  • Polestar 2
  • Skoda Enyaq iV
  • Tesla Model 3

De winnaar van de Best Car Award 2021: Hyundai Ioniq 5

We kunnen zeggen dat Hyundai hard toeslaat met deze Ioniq 5, die evenveel inzet op de stijl van zijn interieur (zen!) en exterieur als op zijn geïntegreerde technologie, en die zich meteen doet gelden tegenover EV-specialisten als Tesla of Polestar.

Het moet gezegd, achter zijn vernieuwende stijl gaat technologie van de bovenste plank schuil, met in het bijzonder een oplaadsysteem dat zowel 400 als 800 volt aankan; die laatste spanning zien we ook bij de Audi e-Tron GT en de Porsche Taycan… Op een 350 kW-snellader bijvoorbeeld kan de laadtoestand van de batterij in slechts 18 minuten worden verhoogd van 10 tot 80 procent.

De Ioniq 5 is verkrijgbaar in drie versies: met 170 of 218 pk en achterwielaandrijving of met 305 pk en vierwielaandrijving, door toevoeging van een elektromotor voor de voorwielen.

Zowel onze interne redactie als het publiek (23,4 procent van de stemmen) plaatsten hem op de eerste plaats, terwijl onze externe jury de voorkeur gaf aan de Mustang Mach-E.

Op de tweede plaats: Ford Mustang Mach-E

Anders dan onze jury van deskundigen, die hem bovenaan hun ranglijst plaatsten (op gelijke hoogte met de Model 3), waren onze redactie en het publiek (20,1 procent) het erover eens om de Mach-E de tweede trede van het podium in zijn categorie te gunnen.

Tot de kwaliteiten van de Ford Mustang Mach-E behoren een breed vermogensbereik (van 269 tot 487 pk), een WLTP-rijbereik van 400 tot 540 kilometer, een geïntegreerde wisselstroomlader van 11 kW, snellading tot 150 kW en een aantrekkelijke value for money, terwijl de MagneRide-ophanging van de GT-versie de kritiek op de passieve ophanging van de bravere versies uitgomt.

Op de derde plaats: Tesla Model 3

Net als vorig jaar strandt de Model 3, Tesla’s kip met de gouden eieren, op de derde trede van het podium. Vreemd genoeg heeft hij ondanks zijn commercieel succes het publiek slechts matig verleid: hij kreeg van hen slechts 18,7 procent van de stemmen. Is dat te wijten aan het feit dat Tesla een merk is met evenveel aanhangers als tegenstanders, net als Apple? Misschien.

Of is het omdat Tesla de elektrische speeltuin niet langer voor zich alleen heeft, maar het gezelschap heeft gekregen van erg ambitieuze spelers (Ioniq 5, Mustang Mach-E, Enyaq iV)?

Bekijk ook onze video

AutoGids-redacteur Steven Appelmans vraagt testrijder Hans Dierckx naar zijn ervaringen met de Hyundai Ioniq 5 Bekijk de video.

Meer weten?

Het volledige dossier Best Car Awards kan je lezen in AutoGids #1091, dat in krantenwinkel ligt vanaf woensdag 17 november. Ontdek ook de winnaars van de andere categorieën:

Hoofdredacteur Le Moniteur Automobile

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten