Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Slimmer rijden

Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten

Geschreven door Olivier Duquesne op 09-02-2023

Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #1
Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #1
Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #2
Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #2
Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #3
Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #3
Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #4
Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #4
Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #5
Op wintersport vertrekken met de auto: wat je moet weten #5

De vakantie nadert en sommigen vertrekken naar de sneeuw. Tijd voor enkele tips en zaken die je niet mag vergeten voor je naar de skipistes van de Alpen of Pyreneeën trekt.

De reis voorbereiden

In de winter is het des te belangrijker om je reis goed voor te bereiden wanneer je op wintersport vertrekt. Zo is het zeker nuttig om vooraf een alternatieve weg uit te stippelen voor het geval er op de eerste route moeilijke weersomstandigheden zouden zijn. Voor vertrek het weerbericht raadplegen, is sowieso een verstandige reflex. Anticipeer en voorzie zeker drankjes (water of fruitsappen), enkele snacks (gedroogd fruit, gezouten koekjes, appels, droge worstjes of chocolade) en dekens voor mocht je onderweg vast komen te staan. Onmisbaar zijn handschoenen, een ijskrabber en antivriesmiddel. Voorzichtigheidshalve leg je ook het best een schop en borstel in de kofferbak om sneeuw te verwijderen.

Vergeet ook de items niet (gele hesjes, kinderzitjes, sneeuwkettingen of winterbanden) die wettelijk verplicht zijn in de landen die je doorkruist, net als de identiteitskaarten van alle passagiers en de boorddocumenten van de auto. Controleer voor vertrek ook de staat van de batterij, het reservoir met ruitensproeiervloeistof en de algemene toestand van de auto (banden, ruitenwissers, koplampen, achterlichten, mistlichten, richtingaanwijzers, remmen, …). Tot slot is het noodzakelijk om een goede reisverzekering af te sluiten voor repatriëring mocht een ernstig ongeval op de piste het onmogelijk maken om zelf terug naar België te rijden.   

Tolwegen en vignetten

Meerdere landen heffen tol voor autosnelwegen, bruggen en tunnels (Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Italië). Er bestaan ook snelwegvignetten (Oostenrijk, Zwitserland), ecovignetten (Duitsland en Frankrijk) en zones met beperkte toegang (Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Zwitserland).

Dakkoffers

Ski’s en andere wintersportuitrusting krijgen vaak een plekje in de dakkoffer of op specifieke rails. Informeer je goed over dit accessoire, dat je ook kunt huren. Let op: je moet de totale hoogte van de auto kennen om onaangename verrassingen te vermijden wanneer je een ondergrondse parking of tolpoort binnenrijdt.

Sneeuwkettingen en winterbanden

Winterbanden zijn onmisbaar in bergachtige streken en meestal verplicht (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland). Zelfs met winterbanden is het soms verplicht om ook kettingen te monteren op de aangedreven wielen. Gelukkig kun je die ook huren voor de periode van de vakantie.

Rijden in winterse omstandigheden

Het is gevaarlijk om te vertrekken met een bevroren auto of met beperkt zicht door de sneeuw. Bepaalde landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) zijn trouwens heel streng op het ijs- en sneeuwvrij maken van de auto voor die de weg op gaat. Bovendien vergt rijden op sneeuw en ijzel meer anticipatie en moet je bepaalde reflexen in gedachten houden. Winterbanden zijn dus zeker geen overbodige luxe.    

Wegcodes

In tegenstelling tot wat weleens gedacht wordt, verschilt de wegcode naargelang het land in Europa. Soms gaat het over details, soms over belangrijke zaken zoals de maximumsnelheid, parkeren, inhalen, de voorrangsregels, winterbanden of speciale kinderzitjes die verplicht zijn. Tot slot is het af te raden om de strooidiensten in te halen. Soms is het zelfs verboden in bepaalde landen onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in Frankrijk.

Andere nuttige info

Verbod op radarverklikkers en dashcams

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests